Ugledni Guardian o naoružavanju Dodikove policije: Nabavka oružja za policiju bosanskih Srba probudila strah Evropske unije

Kupovina 2.500 automatskih pušaka izaziva zabrinutost zbog uticaja Rusije u regionu.

Piše: Julian Borger, The Guardian

Kupovina nekoliko hiljada novih pušaka za policiju bosanskih Srba izazvala je zabrinutost po pitanju namjera regionalne vlade pod vođstvom separatista i produbljivanja ruskog uticaja u podijeljenoj i ekonomski potonuloj naciji.

Pošiljka od 2.500 automatskih pušaka iz Srbije trebala bi stići u srpsku polovicu Bosne u martu, nekoliko sedmica prije zakazanog otvaranja novog centra za obuku u kojem će ruski savjetnici, kako se očekuje, igrati značajnu ulogu.

Oružje stiže u trenutku u kojem je bosanska dugoročna stabilnost pod znakom pitanja. Daytonski mirovni sporazum okončao je bosanski sukob prije nešto više od 22 godine, podijelivši zemlju na dva poluautonomna dijela: Republiku Srpsku i Federaciju. Postignuti dogovor zaustavio je ubijanja, ali je ujedno stvorio sistem koji je nagradio politiku zasnovanu na etničkom principu. Nacionalističke partije čvrsto u rukama drže svoje razjedinjene feude, korupcija je ogromna, a zemlja ima najvišu zvaničnu stopu nezaposlenosti na svijetu.

Početkom ovog mjeseca Evropska komisija predstavila je novu strategiju za region, nudeći put u EU „prema zaslugama“, ali je ostala nedorečena u pogledu mogućnosti da Bosna prevaziđe svoje duboke strukturalne probleme.

Srpski građanski aktivisti, centralna bosanska vlada u Sarajevu i zapadne diplomate vjeruju da će separatistički lider bosanskih Srba, Milorad Dodik, iskoristiti nove dobro naoružanu policijske snage kako bi utvrdio svoju poziciju i zastrašio protivnike prije oktobarskih izbora.

Na duže staze, oni se plaše da bi se te snage mogle upotrijebiti za nastavak Dodikovog cilja – nezavisnosti, uz rizik novog rata u regionu.

Rusija, koja Dodika vidi kao branu bosanskom članstvu u NATO-u, ispoljava snažnu podršku za srpskog separatistu, koji se sa Putinom susreo najmanje šest puta od 2014.godine.

Dodik je u ponedjeljak potvrdio nabavku oružja, o čemu je prvi izvjestio sarajevski portal Žurnal, i rekao da će preduzeti dalje korake kako bi naoružao policiju za „borbu protiv terorizma.“ „To je potpuno legitimna akcija i mi nemamo ništa da krijemo“, rekao je Dodik. „20 godina nismo imali pravo da opremamo policiju, sada smo odlučili da to učinimo.“

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni, Valentin Inzko, izrazio je zabrinutost zbog ove isporuke. „Volio bih da u ovoj zemlji bude što manje oružja. Ako jedna strana dobije ovu vrstu oružja, onda će ga i druga strana također željeti“, izjavio je Inzko.

Diplomate u Sarajevu navode da je i federalna policija nedavno kupila nekoliko stotina komada oružja duge cijevi, ali većina policajaca u federalnim kantonima nosi samo pištolje.

Inzko je naglasio da je policija u njegovoj rodnoj Austriji imala samo 400 pušaka u čitavoj zemlji. „Normalnoj policiji one nisu potrebne“, rekao je.

Srpski lider govorio je istog dana kada je položio vijenac na spomenik preminulom ruskom ambasadoru u UN, Vitaliju Čurkinu, koji je prije dvije godine stavio veto na rezoluciju vijeća sigurnosti kojom je osuđen genocid iz 1995.godine.

Dodik je također razvio odnose sa Noćnim vukovima, ruskim bajkerskim udruženjem blisko povezanim sa Putinom, koje je pod američkim sankcijama zbog sukoba u Ukrajini.

Istovremeno su se na banjalučkim ulicama pojavili pripadnici paravojne srpske skupine Srbska čast, koju su obučavali ruski instruktori.

„To je organizacija bijesnih i mišićavih muškaraca koje vlada koristi za prijetnje i zastrašivanje vlastitog naroda“, rekao je Aleksandar Trifunović, bosansko-sprski novinar. „Međutim, ovaj put oni prelaze granice uobičajenog nastupa. Ovaj put se osjeća opasnost.“

Srpski zvaničnici koji se zalažu za dobro naoružane policijske protivterorističke snage podsjećaju na napad na policijsku stanicu u Zvorniku, kojeg je izveo 24-godišnji bosanski musliman povratnik u grad iz kojeg je protjeran. Napadač Nerdin Ibrić ubio je srpskog policijskog službenika i ranio još dvojicu prije nego što je ubijen. Ali njegovi motivi nisu bili jasni. Ibrićevog oca ubila je srpska policija u prvim danima etničkog čišćenja kojim je započet rat 1992.godine. No pošto je on, navodno, uzviknuo Allahu Ekber, napad je proglašem terorističkim.

Taj se incident od tada koristi kao opravdanje za jačanje policijskih snaga. Prostrani i 4 miliona dolara vrijedan centar za protivterorističku obuku trebao bi biti otvoren u aprilu, na lokaciji bivše vojne kasarne u Zalužanima kraj Banjaluke.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač potpisao je u Moskvi 2015.godine sporazum o saradnji, koji predviđa da ruski eksperti izvode protivterorističku obuku u RS.

Srpski opozicioni aktivist, koji nije želio biti imenovan, tvrdi da su ruski savjetnici već stigli u Banjaluku i da će Zalužani, kao i planirani novi teretni terminal na lokalnom aerodromu na kraju imati ulogu „humanitarnog centra“ pod ruskim vođstvom.

Američke vlasti sumnjaju da sličan centar u Nišu u Srbiji osigurava čvorište za ruske obavještajne operacije, poput pokušaja državnog udara u Crnoj Gori oktobra 2016.godine.

Zapadni diplomat u Bosni kaže da do sada nije bilo „čvrstih dokaza“ da su rusi uspostavili slično čvorište u Bosni. „Ali mi ih držimo na oku“, dodao je diplomat.

Kurt Bassuener, ekspert za BiH u vijeću za politiku demokratizacije, rekao je da je smanjivanjem stabilizacijskih snaga na samo 600 vojnika i odustajanjem od poslijeratne inicijative za objedinjavanje podijeljenih policijskih snaga u Bosni EU ostavila vakuum koji će Rusija vjerovatno popuniti. „Sve dok ulazne prepreke ne budu postojale, mi ostavljamo vrata otvorenim“, rekao je Bassuener. „To je vrišteći poraz politike za koji još uvijek nismo platili cijenu.“

(Bportal.ba)

Back to top button