Starica otjerala opasnog lopova: Spriječena pljačka porodične kuće u Banjoj Luci

Ana Đukić (62), zahvaljujući prisebnosti koju je pokazala u situaciji koju bi svi opisali pravom noćnom morom, uspjela je otjerati opasnog lopova iz svoje kuće koji se taman spremao da odnese opljačkani plijen.

FOTO: BLIC
Krivično djelo koje je okvalifikovano kao pokušaj pljačke dogodilo se u subotu popodne, a nevidljiva ruka sudbine odlučila je da se Ana tog uobičajenog subotnjeg popodneva, sretne gotovo oči u oči sa opasnim serijskim provalnikom, koji je bez problema u ranijem periodu opljačkao nekoliko kuća u komšiluku.

– Taj dan sam sa suprugom, kćerkom i unukom otišla u tržni centar. Inače ne napuštamo svi kuću, pa sumnjam da je ovu pljačku uradio neko ko je dobro pratio naše kretanje – ispričala je vidno uzbuđena baka Ana, jer se prisjetila trenutaka koji su joj promijenili život.

U povratku kući, sa kćerkom je, kaže, razgovarala kako bi trebali svratiti do prodavnice i uzeti nešto za ručak, ali je sudbina prelomila da ne svrate u prodavnicu, već nastave put prema kući, ne sluteći kakva ih opasnost u njoj čeka.

– Ništa nije slutilo na ono šta će se desiti. Parkirali smo auto u dvorište i ja sam prva krenula da otvorim ulazna vrata, a onda sam primijetila nešto što me je u prvi trenutak zbunilo – prisjetila se Ana.

Ulazna vrata kuće bila su otključana i pritvorena.

– U prvi trenutak sam pomislila sam da sam ih zaboravila zaključati kada smo krenuli, pa sam normalno zakoračila u kuću, ali onda je uslijedio pravi šok – priča hrabra starica i dodaje kako su odmah iza nje u kuću trebali ući njezina kćerka i 10-godišnji unuk, te suprug.

– Druga vrata koja vode u dnevnu sobu, a koja također zaključavam, bila su isto otvorena, a na podu sam vidjela veliku drvenu letvu. U tom trenutku sam shvatila šta se dešava i da je neko provalio u kuću, ali ni slutila nisam da je lopov još tu i to u našoj spavaćoj sobi – gotovo u jednom dahu ispričala je baka Ana pokazujuću na oštećenja na vratima koja je napravio lopov.

– Vrisnula sam i rekla da smo opljačkani. Istog trenutka vidjela sam da se vrata od spavaće sobe otvaraju, a na njima se pojavio krupan čovjek u sivoj trenerci i sa crnom kapom na glavi. Sve vrijeme je bio okrenut leđima prema meni i tako je izašao iz spavaće sobe. Lice je držao okrenuto prema vratima, a glavu je zabio u trenerku. Otvorio je vrata druge, kćerkine sobe, koja su odmah uz spavaću sobu. U tom trenutku sam vidjela da je prozor kćerkine sobe bio širom otvoren i on ga je preskočio u jednom skoku, a zatim pobjegao prema dvorištu komšija i nestao – ispričala je vidno uzbuđena baka istaknuvši kako se sve odigralo u par sekundi.

Detaljnijim pregledom kuće, porodica je primijetila da se uopće nije radilo o običnom lopovu, već profesionalcu.

Stvari koje je planirao ukrasti uredno je poslagao na krevet, a među njima su bile lovačke puške za koje suprug ima urednu dozvolu, piše EuroBlic.

– Tek kasnije smo shvatili da smo ga u posljednjem trenutku spriječili da završi pljačku – ispričala je super baka.

Policija traga za provalnikom koji je u posljednje vrijeme opljačkao nekoliko porodičnih kuća u banjalučkom naselju iz kojih je ukrao nakit i druge vrijedne predmete.

Građani sa pravom očekuju da policija što prije pronađe lopova i rasvijetli ove zločine.

Izvor: EuroBlic

Back to top button