Šta Željko Komšić misli o Izetbegoviću, Konakoviću, Ivaniću, Dodiku…

Mislim da će SDA pretrpjeti jednu štetu u Tuzlanskom kantonu. Procjenjujem da će se oporaviti do sljedećeg ciklusa, zaključio je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, koji je gostovao u Danu uživo na N1.

N1: Kako komentarišete neusaglašenost SDP-a u vezi sa brojem kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Komšić: Ne želim ovo da komentarišem. Podrška stranke ne znači ništa ako vas narod ne podržava. Evo, da se sve stranke ljevice slože i kažu da si jedini kandidat, to nije garancija da ćete proći. Narod odlučuje. Znam 2014. godine ljevičara sa, kako se u narodu kaže, “dna kace” koji nisu htjeli glasati ni za jednog kandidata jer im nisu vjerovali. Mislim da nemam podršku SDP-a.

N1: Ljevica, kakva joj je budućnost?

Komšić: Nikšić i ja smo imali danas sastanak. Naša stranka je uvijek tu negdje. Mi ćemo uspjeti, i garatujem vam da ćemo ići zajednički sa SDP-om. Važno je, posebno nakon izbora, da niko nikoga ne izda.

N1: Dešavanja u SDA – hoće li naštetiti šansama ove stranke na izborima?

Komšić: Mislim da će SDA pretrpjeti jednu štetu u Tuzlanskom kantonu. Mirsad Kukić je vrlo moćna osoba u TK. SDA ima malo vremena da se oporavi. Procjenjujem da će se oporaviti do sljedećeg ciklusa jer je SDA vrlo specifična stranka. SDA je čak specifičnija i od SNSD-a i HDZ-a. U HDZ-u se zna ko odlučuje, jedan se pita. SDA je malo kompleksnija struktura. Ima više uticaja, moćnih krugova, pojedinaca. Bakir Izetbegović je ipak samo špic igrač jednog određenog kruga, nije kao Dragan Čović da mu niko ne smije progovoriti u stranci. SDA će ići da ova dešavanja predstave kao proces čišćenja stranke.

U Sarajevu Konaković ne može mnogo odnijeti, ipak Konaković i dalje sluša onu ‘tvrdu struju’. On se u ovoj svađi sa Izetbegovićem i Sarajlićem vratio izvornoj struji u SDA, a ti su ljudi ostali u SDA. Šef je ostao u SDA. To je Šeta.

N1: Predsjedništvo BiH bez Čovića? S kim bi vam bilo lakše raditi u Predsjedništvu – Dodikom ili Ivanićem?

Komšić: Meni je svejedno. Lakše bi mi bilo raditi sa Ivanićem nego sa Dodikom. Mada Mladen Ivanić zna biti ‘tvrđi’. Evo primjer kada se odlučivalo o “Aprilskom paketu”. Znate ko to nije potpisao – Stranka za BiH. A Ivanić je zadnji potpisao taj papir i to nakon jedne malo neprijatne scene kada je tadašnji američki ambasador viknuo na njega: “Hoćete li potpisati ili nećete”. Ivanić je stajao jedno dramatičnih pet minuta. Dodik je potpisao, Čavić je potpisao. On zna biti vrlo neugodan i vrlo tvrd. Njegov problem je, pod znacima navoda, što je riječ o jednom veoma inteligentnom čovjeku i vrlo šarmantnom u nastupu, izlaganju stavova. Za razliku od Dodika koji je jedan grubi gedžo kojeg možete, da oprostite na izrazu, otresti.

N1: Kakav je vaš javni nastup? Nekima ste simpatični, a drugima niste.

Komšić: Znam. Promijenio sam se malo i ja sa godinama. Svaka koja ti ostane “iza zuba” – zlatna je. Za ono što ne izgovoriš ne možeš se pokajati.
Index.ba

Back to top button