Istraga o smrti povratnice: Čekaju se nalazi vještaka iz Banje Luke

Dvadeset dana nakon smrti Edine Bešlagić (56), povratnice u dobojsku mahalu Bešlagića Brdo u Gornjim Šupnjarima, istraga tapka u mjestu. Ona je 12. februara izgorjela u požaru koji je buknuo u njenoj kući, poslije snažne eksplozije. Umrla je u teškim mukama, a prve komšije čule su njeno zapomaganje, ali joj pomoći nisu mogli, jer je vatrena stihija ubrzo zahvatila sve prostorije.


Iz Policijske uprave Doboj i Okružnog javnog tužilaštva Doboj saopćili su nam da se u ovom slučaju čekaju nalazi vještaka više struka iz Banje Luke.

Uviđaj je trajao tri dana. Brojni policijski inspektori, inspektor protupožarne zaštite i sudski vještaci izuzimali su tragove koji će biti predmet vještačenja, kako bi bili utvrđeni stvarni uzroci eksplozije, koja je izazvala požar. Provjerava se izvještaj iz Policijske uprave Doboj, da bi eksploziju mogli izazvati plinovi i zapaljive tečnosti kojima je nesretna žena navodno zagrijavala prostorije i nestručno rukovala.

Sestre nastradale, Izeta, Ismeta i Sabina, tetka, amidže i ostala rodbina od policije i tužilaštva očekuju da istraga bude profesionalna.

– Mislimo da će se uzroci smrti naše Edine zataškati i da od istrage neće biti ništa. Na kraju će se sve svaliti na nju, da je ona kriva što se dogodila eksplozija koja je izazvala požar i smrt, a kuću porušila – kaže tetka Hata Bešlagić.

Iz porodice također ističu da je Edina mnogo znala o tome ko je 15. septembra 1993. godine pobio njene roditelje i rođake, amidžu i strinu. Kobnog dana došla je grupa nepoznatih srpskih vojnika i ubila dva brata i dvije njihove supruge, dok su pili jutarnju kafu.

Back to top button