Infekcije povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara

Pacijenti koji često pate od infekcija imaju veći rizik da dožive srčani ili moždani udar u narednim godinama, tvrdi se u studiji medicinske škole Aston i Univerziteta Cambridge.

U istraživanju se navodi kako stotine hiljada ljudi koji imaju problem s čestim upalama pluća ili mokraćnih kanala trebaju piti i tablete za srce, jer je utvrđeno da oni imaju 40 posto veći rizik da dožive srčani udar u narednih osam godina. Također, imaju i veći rizik da dožive moždani udar.

Upale imaju mnogo veći utjecaj na srce nego pretilost koja povećava rizik od dobijanja srčanog ili moždanog udara za 25 posto. Naučnici tvrde da je razlog taj što česte infekcije uzrokuju upale krvnih sudova, zbog čega su skloniji začepljenju.

Pacijenti koji pate od infekcija trebaju biti tretirani kao i oni koji imaju visok pritisak, povišen holesterol ili dijabetes. Ovo se, tvrde stručnjaci, može riješiti propisivanjem aspirina.

Prema istraživanju Američkog koledža za kardiologiju u Orlandu, oni koji pate od čestih infekcija imaju veći rizik da umru od srčanog ili moždanog udara.

“Ovi podaci pokazuju jasnu povezanost infekcija i opasnosti do moždanog ili srčanog udara i ne smijemo ih ignorisati. Ozbiljne upale su među vodećim uzrocima smrti. Ove brojke razlog su da se provede detaljno istraživanje”, kazao je vođa studije Paul Carter.
Klix