U Tuzli osnovana PDA, ukazao se i Kuko: “Ovo nije seljačka stranka”

U tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru danas je osnovan Pokret demokratske akcije (PDA), politička stranka koja uglavnom okuplja kadrove koji se nedavno izbačeni iz SDA. Ukoliko je do sada neko i sumnjao ko stoji iz ove stranke danas je postalo jasno da je to projekat Mirsada Kukića, bivšeg predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK, koji je odlukom Predsjedništva SDA, prije manje od deset dana, isključen iz ove stranke.

Mirsad Kukić danas se prvi put ukazao na jednom skupu vezanom za PDA, dobio je mjesto u sredini prvog reda, a na kraju Osnivačke slupštine, pozvan je da se priključi članovima stranke na bini. Nakon toga uslijedilo je skandiranje “Kuko, Kuko!”.

Na današnjoj Osnivačkoj skupštini izabrano je Radno predsjedništvo PDA čiji je predsjednik Senad Alić, a članovi su Ibrahim Lapandić, Slavena Vojinović, Mehmed Bajraktarević, Narcisa Šiljegović i Fetah Hujdur. U PDA danas nisu željeli otkriti ko će biti predsjednik stranke.

– Cilj PDA je da položaj Tuzlanskog kantona, odnosno lokalnih zajednica, izjednači sa Kantonom Sarajevo. Želimo graditi društvo u kojem nema povlaštenih pojedinaca i zajednica. Zato smo osnivačku skupštinu došli održati u Tuzlanskom kantonu, koji najbolje zna šta znači biti pastorče enititeske i državnih vlasti. Imamo kandidate za sve nivoe vlasti, osim za Predsjedništvo BiH, gdje ćemo podržati kandidata u dogovoru s koalicionim partnerima – rekao je u svom govoru Senad Alić.

Inače, verifikaciona komisija saopćila je da su na današnjoj Osnivačkoj skupštini bilo prisutno 2.778 delegata.

– Ovo nije seljačka stranka i nije ovo lokalna stranka. Nije ovo stranka samo kantonalnog nivoa, sad je pričao gospodin iz Podrinja. Već smo zaživjeli u Podrinju zaživjet ćemo na području čitave BiH i ja mislim da je pokret, ova sitna ćelija, okidač pokreta, građanskog, demokratskog saveza. Uspjet ćemo zahvaljujući mladim ljudima kojima ćemo dati prostor za rad i mudrosti ovih starijih da obezbijedimo ravnomjeran razvoj kantona i države i svima bolju budućnost – rekla je Munevera Bećarević, članica Inicijativnog odbora za osnivanje PDA.

Pomenuti gospodin iz Podrinja je Azmir Husić, nekadašnji prvi čovjek FK Sloboda, a danas čelnik drugoligaša FK Sloge.

– Kada je ideja o osnivanju stranke zaživjela prije dva mjeseca, shvatio sam da je dobro da jedna stranka bude osnovana u Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Sve važnije institucije su u našem glavnom gradu, a mislim da Tuzla i TK zaslužuju više nego što smo dobili za posljednjih 20 godina, a to je ništa. Pokazalo se da naše Sarajevo nas manje voli nego mi njega – rekao je, između ostalog, Husić.

Aktuelni premijer TK Jakub Suljaković rekao je na početku govora da ima tremu, jer nikada nije govorio pred većim skupom.

– Želja ljudi oko PDA je politička i ekonomska stabilnost TK, ali i cijele BiH. Cilj na predstojećim izborima je da pobijedimo na području TK i postanemo značajan faktor na nivou FBiH i države – rekao je, između ostalog, Jakub Suljkanović.

Sve govornike Mirsad Kukić propratio je žvačući žvakaću gumu, ali se okupljenima nije obraćao.

https://www.facebook.com/jasmin.bojic.52/videos/10155301300132231/

Izvor: Faktor

Back to top button