12 najvećih razlika između prve i druge trudnoće

U drugoj trudnoći je sve drugačije, ne lošije ili bolje, nego drugačije

U IŠČEKIVANJU prvog djeteta buduće majke obično mnogo istražuju, čitaju knjige, vode računa o prehrani, paze na unos kofeina i sanjare. Sanjare danima i noćima kako će to njihovo maleno čudo izgledati kada dođe na svijet. U drugoj trudnoći je sve drugačije, ne lošije ili bolje, nego drugačije. Prednost je što otprilike znate na što se trebate pripremiti. No, ni to nije garancija, jer kako porod, tako i trudnoća vrlo često budu potpuno drugačije.

Edukacija

Dok u prvoj trudnoći ne ispuštate iz ruku knjige o trudnoći i ženskom zdravlju, u drugoj čitate samo slikovnice mlađem djetetu. Nemate ni volje ni vremena za knjige, osnove ionako znate, a na kraju ipak ne ispadne sve kao u knjigama, pa je najbolje pustiti da sve ide prirodnim tokom.

Izbor hrane

U prvoj trudnoći obično žene izbjegavaju sve namirnice koje su našle na ijednom popisu namirnica koje nisu preporučljive u trudnoći. Uzimaju dovoljno vode, jednu zdravo i više se kreću. U drugoj trudnoći žene će i dalje pripaziti što jedu, ali će bez razmišljanja priuštiti si mekani sir ili malo tune.

Svjesnost o trudnoći

U prvoj trudnoći žene već od prvog plusića na testu cijelo vrijeme ostaju svjesne svoje trudnoće, neprestano o tome govore i misle. U drugoj trudnoći, osobito ako je prvo vrijeme još maleno, često je prisutna jurnjava, mnogo obaveza i žene povremeno zaborave da su trudne.

Najava trudnoće

Prvi put parovi obitelji iznose vijest o trudnoći na pomalo svečan način, kada saznaju spol djeteta to je novi povod za ukrasiti dom u tom stilu i uživati u malenoj obiteljskoj proslavi. U drugoj trudnoći otkrivanje spola više nije toliko pompozno, već usputno spomenete bližnjima da nosite dječaka ili djevojčicu.

Uzbuđenje

Dok su u prvoj trudnoći budući roditelji, ali i cijela obitelj jako uzbuđeni i žele neprestano razgovarati o tome, u drugoj trudnoći je sve to dosta suptilnije. Oduševljenje baka i djedova više nije euforično, no to ne znači da su išta manje sretni zbog toga.

Trudnička moda

Dok u prvoj trudnoći žene obilaze dućane kako bi bile odjevene po zadnjoj trudničkoj modi, u drugoj su sasvim sretne i u udobnoj trenirci i mekanoj haljinici.

Očekivanja

Žene koje čekaju prvo dijete teško si uopće mogu predočiti što treba očekivati od roditeljstva. Ne razmišljaju o postporođajnom oporavku jer je u prvom planu beba. U drugoj trudnoći žene su malo realnije, pa unaprijed razmišljaju kada će što napraviti, koga mogu zamoliti za pomoć za vrijeme oporavka i kako se boriti s nespavanjem i uspješno dojiti.

Znanje u trudnoći

U prvoj trudnoći znamo sve u teoriji, koliko je beba koji tjedan velika, koliko je razvijena, dok u drugoj trudnoći žene ponekad moraju baciti pogled na kalendar kako bi znale u kojem su tjednu trudnoće, ali imaju tu prednost- znanje iz prakse.

Fotografije

Mame u prvoj trudnoći često oslikavaju trbuščić, često se slikaju kako bi kasnije mogle pratiti kako im je trbuh rastao, dok u drugoj trudnoći jedine fotografije na kojima je žena s trbuščićem jesu one s djetetova rođendana ili nekih svečanosti.

Oblik tijela

U prvoj trudnoći većina žena ima sladak, malen i okrugao trbuščić, dok u drugoj trbuh zna biti malo niži, pomalo i obješen i ne tako sladak njima samima.

Strahovi

U prvoj trudnoći žene se boje i vlastite sjene. Strah od korištenja kozmetike, preko konzervirane hrane do izbjegavanja diranja reklamnih letaka jer su puni bakterija. U drugoj trudnoći sve je to mnogo opuštenije.

Dječja soba

U prvoj trudnoći mjesecima se priprema bebin kutak za njezin dolazak, dok u drugoj ste vjerojatno u toliko strci da suprug sastavlja krevetić tek kada vi odete roditi u bolnicu, a sve one preslatke vrtiće i igračke ste dobro spremili jer ste svjesni da ih bebe baš i ne doživljavaju.
Index.hr

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f