Nevjerovatna scena iz Gaze: Palestinac trči po gumu kroz kišu snajperskih metaka /VIDEO/

Najmanje jedan Palestinac ubijen je, a 40 je ranjeno tokom masovnih demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze, izraelski vojnici usmrtili su u Han Yunusu, na istočnoj granici, Usamu Hamisa Kadiha (38).

Naveli su da je ranjeno 40 Palestinaca, među kojima je pet u teškom zdravstvenom stanju.

Unatoč izraelskim prijetnjama, Palestinci nastavljaju sa mirnim demonstracijama kojim žele ukazati na probleme sa kojima se suočavaju. Desetine hiljada Palestinaca su džuma-namaz (molitva muslimana petkom) klanjali u blizini granice nakon čega su počele masovne demonstracije.

Od petka su u napadima izraelskih vojnika ubijena ukupno 23 Palestinca, dok je ranjeno više od 1.500.

Hiljade Palestinaca na granici Gaze od petka mirno protestira i obilježava Dan zemlje kako bi se prisjetili 30. marta 1976. godine kada je Izrael od njih oduzeo na hiljade hektara zemljišta.

Dan zemlje se obilježava u Palestini od 1976. godine i to je, na neki način, simbol otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju, a ujedno i ukazali na odgovornost međunarodne zajednice za zaštitu prava palestinskog naroda, osnivanje nezavisne države Palestine i povratak palestinskih izbjeglica u domovinu.

Palestinci su u petak na granici Gaze počeli mirni Marš velikog povratka koji će različitim manifestacijama trajati šest sedmica.

Momenat kad je pogodjen palestinski mladic, sehid Abdel Fatah Abdul Nabi,

Gepostet von Senad Topcagic am Dienstag, 3. April 2018

Saff