Kako će se birati kandidat SDA za Predsjedništvo BiH?

Članovi Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), predsjednici općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija stranke te njeni izabrani zastupnici na državnom i entitetskim nivoima, njih ukupno oko 350, okupit će se 26. maja ove godine na Konvenciji SDA u Sarajevu.

Konvencija SDA 26. maja u Sarajevu Konvencija SDA 26. maja u Sarajevu
Tog će dana, na koji će SDA ujedno proslaviti svoj 27. rođendan, biti poznato i ime kandidata te stranke za člana Predsjedništva BiH na predstojećim općim izborima.

– Namjera je da tajnim glasanjem, između više ponuđenih kandidata, Konvencija donese konačno opredjeljenje ko će biti kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH – kazao je za Faktor generalni sekretar SDA Halid Genjac.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u ranijim javnim istupima isticao četiri imena kao potencijalne kandidate te stranke, a to su Denis Zvizdić, Šefik Džaferović, Safet Softić i Adil Osmanović. Hoće li se upravo njihova imena naći na glasačkim listićima ponuđenim članovima Konvencije, zavisit će, između ostalog, i od njih samih.

– Da li će biti jedno ime manje ili više, to će zavisiti i od kandidata koji su spominjani i njihovog opredjeljenja. Bit će najmanje tri kandidata. Da li će biti više, ja u ovom trenutku ne mogu reći. Svaki član Konvencije će tajnim glasanjem moći zaokružiti jedno ime i pobijedit će onaj sa najviše glasova – pojasnio je Genjac.

Istovremeno će biti prezentirani najvažniji stavovi iz platforme SDA za predstojeće izbore, a konkretniji detalji vezani za samu Konvenciju bit će utvrđeni na narednoj sjednici Predsjedništva SDA, koja će biti održana ovog utorka.

Izvor: Faktor

Back to top button