Velika Britanija će sarađivati s Francuskom i SAD-om u odgovoru na masakr u Siriji

Vlada Velike Britanije odlučila je nastaviti usku saradnju s Francuskom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u koordniranom odgovoru na korištenje hemijskog oružja u sirijskoj Dumi u kojem je u subotu ubijeno blizu 80 civila, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijerka Velike Britanije Theresa May sazvala je danas sjednicu kabineta vlade na kojem je raspravljano o mogućim odgovorima režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada koji se smatra odgovornim za subotnji napad hemijskim oružjem u Dumi.

Iz ureda britanske premijerke je potom saopćeno da je Kabinet saglasan o neophodnosti nastavka saradnje sa saveznicima Francuskom i SAD-om u koordiniranju međunarodnog odgovora na korištenje hemijskog oružja u Siriji.

“Premijerka May je na sastanku kazala da je napad u Dumi bio šokantan i barbarski čin u kojem je ubijeno najmanje 75 osoba, uključujući i djecu”, navodi se u saopćenju.

Kabinet je također saglasan da su snage Assadovog režima najvjerovatnije odgovorne za subotnji napad jer su i ranije koristile zabranjeno hemijsko oružje.

“Premijerka je istakla da je to bio još jedan primjer kršenja međunarodnog prava u vezi sa zabranom upotrebe hemijskog oružja. Kabinet je saglasan da takav čin ne smije ostati bez odgovora”, navodi se u saopćenju.
Saff

Back to top button