Uvođenje novih tehnologija u izborni proces: Pitaju se Raguž, Babalj i Tadić

Ukoliko sve stranke zadrže svoj dosadašnji stav u vezi sa uvođenjem novih tehnologija u izborni proces, izmjene Izbornog zakona, kojima je, između ostalog, predviđeno uvođenje skenera u postupak brojanja glasova, vjerovatno neće biti usvojene u Domu naroda državnog Parlamenta. Sve će zavisiti od glasanja Martina Raguža, Ognjena Tadića i Darka Babalja.

Ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona u parlamentarnu proceduru su uputili zastupnici SDPBiH, SBB-a i DF-a Mirsad Mešić, Damir Bećirović, Saša Magazinović, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Damir Arnaut i Denis Bećirović. U Zastupničkom domu ovaj prijedlog je usvojen sa 28 glasova za, sedam protiv i četiri suzdržana.

Za očekivati je da i u Domu naroda dobije podršku delegata iz reda stranaka iz kojih dolaze i predlagači, što znači da će, vjerovatno, za njih glasati Sifet Podžić iz DF-a i Fahrudin Radončić iz SBB-a.

– SDA putem svojih delegata i zastupnika uvijek je podržavala usavršavanje izbornog procesa u svakom pogledu, pa i u smislu tehničkih aspekata koji osiguravaju veći stepen integriteta izbornog procesa. Tako ćemo i ovaj put podržati sve ono što unapređuje izborni proces i što osigurava da se na najkvalitetniji način osigura iskazivanje stvarne volje građana koji glasaju – izjavio je za Faktor delegat iz reda SDA u Domu naroda PSBiH Halid Genjac.

To znači da će ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona dobiti jednoglasnu podršku u Klubu Bošnjaka.

– Ono što sigurno znam je da dio Kluba Hrvata neće glasati za ovaj zakon i to jer smo dobili negativno mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH. Posebno je tu problematičan otisak prsta. U našim zakonima stoji da se on može isključivo dobrovoljno dati, osim kada se radi o krivičnim djelima. Osim toga, ovo smatramo kao da su nam dali neku zvečku kojom se trebamo igrati, a da se osnovni problem ne rješava. U međuvremenu smo vidjeli kakvo nam se rješenje nudi od četiri bošnjačke stranke, tako da je to očigledno bila igra koju mi ne pristajemo igrati. Dakle prvo treba mijenjati Izborni zakon, a onda govoriti o uvođenju tehnologije – kazala nam je zamjenica predsjedavajuće Kluba Hrvata u Domu naroda Zdenka Džambas, inače članica HDZBiH.

Za očekivati je da će, kao i nebrojeno puta do sada, glasanje delegata iz reda HDZBiH pratiti i delegat iz HSS-a Mario Karamatić. Ostaje upitno kako će glasati Martin Raguž, koji je do sada u ovakvim slučajevima, uglavnom, bio suzdržan.

Da bi predložene izmjene dobile opću većinu i da bi se uopće primijenile odredbe o entitetskom glasanju, moraju ih podržati barem osam delegata, odnosno u ovom slučaju barem tri iz RS-a. Ako bi Ognjen Tadić, koji je u međuvremenu napustio SDS i osnovao novu stranku, kao i Darko Babalj ipak glasali kao članovi Saveza za promjene u Zastupničkom domu, predložene izmjene bi uspjele “prikupiti” sedam glasova za, što je nedovoljno za usvajanje.

Naime, Nebojša Radmanović, Sredoje Nović i Dragutin Rodić dolaze iz SNSD-a, odnsono DNS-a, stranaka koje su bile protiv ovog zakona u Zastupničkom domu.

Samo u slučaju da izmjene, uz Tadića i Babalja, podrži i Martin Raguž bilo bi osigurano osam glasova za odnosno njihovo usvajanje i to u drugom krugu glasanja, kada je za odbacivanje zakona potrebno da protiv njega glasa dvije trećine delegata iz nekog od entiteta, odnosno sedam iz FBiH ili četiri iz RS-a.

Inače, ovim izmjenama je predviđeno uvođenje optičkih skenera u proces brojanja glasova, tako da bi svaki glasački listić bio skeniran, a “mašina“ bi dodjeljivala glasove, prema onome kako je koji birač glasao. Također, previđeno je da, prilikom dolaska na biralište, građani daju otisak prsta, umjesto pokazivanja lične karte, kako je sada slučaj. Predviđeno je, između ostalog, i uvođenje video nadzora na svakom biračkom mjestu, kao oblika zaštite od eventualnih manipulacija u toku izbornog procesa.

Ovo uvođenje novih tehnologija, prema predlagačima, trebalo bi da košta 13 miliona KM. Zbog toga je upitno da li bi ove izmjene, čak i da budu usvojene, mogle biti primijenjene na opće izbore u oktobru ove godine.

Izvor: Faktor

Back to top button