Oprez, mokar kolovoz: Na većini putnih pravaca prijete odroni

Kolovoz je ovoga jutra mokar ili vlažan na većini puteva u Bosni i Hercegovini, pa se vozačima savjetuje opreznija vožnja.

Sličnih situacija bit će na većini putnih pravaca Sličnih situacija bit će na većini putnih pravaca
Intenzitet saobraćaja u jutarnjim satima pojačan je u gradskim centrima, kao i na prilazima gradovima.

Jednom saobraćajnom trakom vozi se na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona kamenja na kolovoz.

Skreće se pažnja na učestale odrone kamenja na kolovoz i na ostalim dionicama, a izdvajaju se putni pravci: Bihać – Bosanska Krupa, Konjic – Mostar, Jajce – Banja Luka, Bugojno – Novi Travnik, Rogatica – Višegrad i Turbe – Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever – Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Zbog aktivnih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnom putu M-16 Banja Luka – Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka – Turbe i R-458 Lopare – Čelić.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Izmjene u režimu saobraćaja:

Magistralni putevi:

M-5 Hrenovica – Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

M-14.2 Resanovci – Drvar, zbog urušavanja potpornog zida, saobraća se naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

M-16 Banja Luka – Crna Rijeka – Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

M-17 Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

M-18 Brod na Drini – GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

M-20 Goražde (na tri lokacije u gradu), zbog radova na rekonstrukciji vodovodne mreže, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Regionalni putevi

R-414 Banja Luka – Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-441 Zenica – Vjetrenice, zbog sanacionih radova na lokalitetu Mala Broda, od 07.00 do 17.00 sati vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz privremeno postavljernu signalizaciju.

R-454a Bratunac – Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko pet tona.

R-458 Lopare – Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-475a Karan – Bosanski Novi, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj je obustavljen.

Kanton Sarajevo

– Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmijenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i uspostavlja se u jednosmjernom režimu). U funkciji je smjer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

– Zbog radova na rekonstrukciji/izgradnji Južne longitudinale na raskrsnici ulica Zvornička, Azize Šaćirbegović, Safeta Hadžića i Put Mladih Muslimana, saobraća se usporeno.

– Zbog izvođenja neophodnih radova izmijenjen je režim saobraćaja u ulicama: Jarčedoli, Kupreška (od spoja sa ulicom Zvornička do spoja sa ulicom Ante Fijamenga), Safvet Bega Bašagića (od spoja sa ulicom Ulomljenica do spoja sa ulicama Kasima efendije Dobrače i Sagrdžije), Dženetića čikma, Derebent, Blažujski drum, Četvrte viteške brigade i Miševići.

Mostar

Zbog radova na izgradnji kolektora, obustavljen je saobraćaj u ulici Maršala Tita od raskršća sa ulicom Braće Brkić do Trga Ivana Krndelja, kao i od Lučkog mosta do parka Alekse Šantića.

Tuzla

Zbog izvođenja sanacionih radova na magistralnom putu M-4 u naselju Miladije, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Izvor: Fena

Back to top button