U narednim danima sunčano i dosta toplo, a za prvi maj razočarenje

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme, a dnevne temperature će biti od 22 do 28 stepeni.

Prema riječima Ibrahima Hadžismajlovića, dežurnog meteorologa u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, i narednih dana nas očekuje sunčano i dosta toplo vrijeme. Dodaje kako se ipak to ne može reći i za praznik prvi maj, kada se prema dugoročnim prognozama, može očekivati kiša.

– Uglavnom pretežno sunčano vrijeme nas očekuje danas i u narednim danima i dosta toplo. U utorak i srijedu u Bosni postoje uvjeti za lokalne pljuskove, ponegdje može biti i grmljavine. U Hercegovini pretežno sunčano. Mislim, generalno će biti sunčano i toplo. Poslijepodne, predvečer u Bosni može biti ponegdje pokoji lokalni pljusak uz grmljavinu. Ništa strašno, niti obilno – govori nam Hadžismajlović.

Dodaje kako će maksimalne temperature biti između 23 i 29 stepeni.

– To temperature su normalne za ovo doba godine, jer već idemo kraju aprila. Što se tiče 1. maja, mada nam je to za sada još daleko, prema dugoročnim prognazama bit će kiše. Naime, 1. maja poslijepodne kiša, a isto će biti i narednog dana. Jedino bi Hercegovina mogla biti pošteđena. Kiša za prvi maj je postala uobičajena, rekao bih – prokomentirao je Hadžismajlović.

Uz povoljne biometeorološke prilike, bez izraženijih oscilacija temperature i atmosferskog pritiska, većina ljudi trebala bi se ugodnije osjećati. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti izražene.

Izvor: Faktor