Žrtva genocida u Podrinju: Sabida Ibrahimovića iz Tuzle ispratili supruga i sin

Iz Komemorativnog centra Tuzla danas je ispraćen tabut s posmrtnim ostacima Sabida Ibrahimovića. Njemu će sutra biti klanjana dženaza i obavljen ukop na Šehidskom mezarju “Veljaci” kod Bratunca.

Aldin Ibrahimović: Nije upamtio ocaAldin Ibrahimović s majkom pored očevog tabuta FOTO: FAKTOR


Sabid (Muje) Ibrahimović (1963.) jedina je žrtva genocida s područja Bratunca koja je identificirana u posljednjih godinu dana, tako da prvi put nakon 11 godina u Veljacima neće biti klanjana kolektivna dženaza.

Ispraćaj tabuta rahmetli Sabida najteže je pao njegovoj supruzi i sinu. Uz tugu zbog gubitka muža i oca, dolazi barem olakšanje da će njegove kosti naći smiraj, nakon što je 1994. godine izgubio život u minskom polju na području Ravnog Buljima.

– Kada je otac poginuo ja sam imao četiri godine. Zajedno smo bili u Srebrenici do 1993. godine kada sam ja s majkom i sestrom evakuiran u Tuzlu. Otac je ostao u Srebrenici i tamo je izgubio život – priča Sabidov sin Aldin Ibrahimović.

Aldin je imao tri godine kada je posljednji put vidio oca, ali on živi u sjećanjima njegove starije sestre i majke.

– Otac je stao na minu i tu je poginuo. Kasnije su ga, prilikom deminiranja, našli na površini zemlje na tom mjestu. Ostao je veoma mali broj kostiju – kaže Aldin.

Admir ef. Velić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima Bratunca, istakao je da veliki broj porodica još uvijek čeka da njihovi najdraži nađu konačni smiraj.

Do sada je na mezarjima širom BiH ukopano oko 550 Bratunčana ubijenih tokom agresije na BiH, a njih oko 300 još uvijek se vode kao nestali.

Izvor: Faktor

Back to top button