Loading...

Komšić o govoru Aleksandra Vulina u Banjoj Luci: Svakakvo ljudsko smeće može da vršlja po BiH

Loading...

Srbijanki ministar odbrane Aleksandar Vulin tvrdi da se u Bosni i Hercegovini ‘90-ih godina desio građanski rat.

Loading...

Vulin je u petak predvodio delegaciju Ministarstva odbrane Srbije na proslavi Dana 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka u Banja Luci. Srbijanski ministar smatra kako je vojska Republike Srpske uspjela da sačuva opstanak srpskog naroda, a rekao je da je uspjela da „spriječi završetak genocida i protjerivanja koji se nad njim vršio još od Prvog, pa i u Drugom svjetskom ratu“.

Na obilježavanju 3. pješadijskog puka u Banja Luci prisustvovala je i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš /HDZ BiH/, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kao i kompletno političko rukovodstvo bh. entiteta Republika Srpska.

Govor Vulina izazvao je oštre reakcije na društvenim mrežama, kao i to što ministrica Pendeš nije reagirala na Vulinove izjave. Sa područja Banja Luke devedesetih je protjerano oko 75.000 Bošnjaka i Hrvata, a neki od njih su i ubijeni. Vulin tokom govora nije spomenuo niti jednu od tih žrtva.

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je kompletno civilno i vojno rukovodstvo bosanskih Srba za genocid i etničko čišćenje nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u BiH, a Haški tribunal za zločine u BiH je sudio i predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, koji je umro prije izricanja presude.

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić srbijanskog ministra Vulina nazvao je – ljudskim smećem.

„Na žalost, svakakvo ljudsko smeće može da vršlja po ovoj zemlji! I još da bude izdajnički dočekano od zvaničnika ove zemlje“, rekao je Komšić za novinsku agenciju Patria, dodajući da ne zna šta je tu gore, jedno ili drugo.
Saff