Princip moj direktor, moja škola, moja stranka: Kukićeva PDA uzurpira škole u TK

Komisija za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine Tuzlanskog kantona održala je tematsku sjednicu zbog zabrinjavajućih događaja u školama širom TK. Pored incidenata koji su uznemirili javnost, posebno je zabrinjavajući trend korištenja škola u političke svrhe, što postaje gotovo pa pravilo za vladajuću stranku u TK, Pokret demokratske akcije (PDA).

Živinice: Učenica umjesto da bude na času dijeli materijal PDASapna: Skup u školskoj sali koji je predvodio Senad Alić


Seid Kuralić, profesor mašinskih predmeta u Mješovitoj srednjoj školi Kalesija, uhapšen je zbog uzimanja mita od učenika, a na obilježavanju Dana škole u Osnovnoj školi Gornja Tuzla služen je alkohol.

Umjesto škole – stranka

Najmanje jedna učenica Mješovite srednje škole Živinice dijelila je promotivni materijal PDA u centru Živinica dok su u školi trajali časovi. Zbog ovog slučaja reagiralo je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, pa je u školu poslana inspekcija. Kako saznajemo, utvrđeno je da je učenica neopravdano odsustvovala iz škole za vrijeme časova i tako je skinuta odgovornost sa direktora škole Ramiza Glavića, koji je, sasvim slučajno, istaknuti član PDA.

Međutim, najraširenija je pojava organiziranja stranačkih skupova u školama, što je zabranjeno Zakonom o osnovnom obrazovanju TK. Naime, u članu 31. pomenutog zakona jasno se navodi da “u školi je zabranjeno organizovanje i djelovanje političkih stranaka i njihovih podmladaka”. Banovići, Donja Orahovica kod Gračanice i Sapna samo su neka od stranačkih okupljanja organizirana u školama, koja su, potpuno besramno, promovirana na Facebooku. Možda je najbolji primjer Sapne, gdje je stranački skup u fiskulturnoj sali organizirao predsjednik Skupštine TK i povjerenik PDA u TK Senad Alić, koji je lično potpisao Zakon o obrazovanju i odgoju nakon što je usvojen 2015. godine.

– Strankama ne bi trebalo biti mjesta u školama i zbog toga je Komisija jednim od zaključaka zahtijevala od Ministarstva da ponovo uputi upozorenje prema svim školama sa područja TK u vezi sa poštivanjem zakonskih odredbi, koje su definisale zabranu upotrebe školskih prostora u svrhu političkog organizovanja i djelovanja. Ne bih prozivao niti jednu stranku pojedinačno, ali očito da se nešto mora poduzeti, posebno jer je vidljivo da direktori javne prostore daju na korištenje strankama iz kojih i sami dolaze – kaže SDP-ovac Nedžad Šečić, član Komisije za obrazovanje.

Hoće li biti kazni?

Iz Ministarstva su, kako saznajemo, obećali reagirati i uputiti upozorenje školama, a hoće li neko biti kažnjen, ostaje da se vidi. Zakon u ovakvim slučajevima predviđa kažnjavanje škole iznosom od 1.000 do 4.000 maraka, što direktorima ne mora biti opomena jer oni lično ne snose posljedice, iako je jasno da su u ovakvim situacijama najodgovorniji.

– Zloupotrebe u školama koje su u suprotnosti sa zakonom i sa načelima odgojno-obrazovnog procesa dešavaju se po principu moj direktor, moja škola i moja stranka. Kada su u pitanju indicije o zloupotrebi djece u političke svrhe, tražili smo od Ministarstva da školama uputi jasne instrukcije i upozori odgovorne u školama da je zloupotreba učenika za vrijeme nastave u svrhu promovisanja političkih subjekata krivično djelo – kaže predsjednik Komisije za obrazovanje i član SDA Midhat Čaušević.

Nadležna komisija je pozvala sve koji imaju informacije o korupciji u školama da ih dostave nadležnima te zaključila da “presuđenim slučajevima više nije mjesto u odgojno-obrazovnim institucijama”. Od Ministarstva je zatraženo da sačini akt o načinu organizovanja manifestacija definisanih školskim kalendarom i godišnjim programom rada škola, kako bi se preduprijedile situacije koje su nespojive sa odgojno-obrazovnim procesom.

Izvor: Faktor

Back to top button