Zvizdić povukao kandidaturu, ne želi u utrku sa suprugom predsjednika SDA

Denis Zvizdić je na sjednici Predsjedništva SDA saopćio kako odustaje od kandidature za Predsjedništvo BiH. Tako će se na Konvenciji stranke, 26. maja kandidat SDA izabrati između: Šefika Džaferovića, Safeta Softića i Sebije Izetbegović.
– Razočaravajuće za mene je što je Zvizdić odustao od kandidature. Ja sam ga ubjeđivao da to ne učini, ali Zvizdić ima svoj stav. Čovjek je jakog integriteta i teško da će promijeniti odluku, rekao je nakon sjednice Bakir Izetbegović i dodao:

– Zvizdić je apsolutno imao najveću podršku na terenu i bio je favorit i trebao je ostati do kraja. Rano je da nagađam hoće li to oslabiti SDA. Vidjećemo.

Izetbegović je rekao i da je na njegovoj supruzi Sebiji Izetbegović da odluči da li će učestvovati u tome do Konvencije.

Zvizdić je novinarima rekao da u svemu nema ništa spektakularno niti ekskluzivno što naša javnost očekuje.

– Ja sam i ranije u prvi plan stavljao jedinstvo stranke. Ja mislim da jedinstvena SDA ima najveći kapacitet u BiH da ima svoga člana Predsjedništva, kazao je nakon završetka sjednice Predsjedništva SDA Denis Zvizdić.

“Odlučeno je da se ide na konvenciju, ja sam se delistirao sa te liste, ali ono što je najvažnije da ću snažno podržati kandidata koji pobijedi na konvenciji kao što ću biti dio tima SDA i u punom kapacitetu raditi do 7.oktobra sa ciljem da SDA bude izborni pobjednik i da nastavi značajan napredak BiH, poboljšanje životnog standarda svih građana i dalji put ka EU integracijama”, rekao je Zvizdić.

On nije htio da komentariše ishod glasanja na Predsjedništvu, uputivši novinare za tu informaciju na generalnog sekretara SDA.

Kako saznaju Vijesti.ba, tokom diskusije Zvizdić je ostao pri svom ranijem stavu da bi zbog jedinstva SDA trebalo donijeti odluku da se aklamacijom proglasi jedan kandidat uz naglasak da taj kandidat ne mora biti on.

Zvizdić je tokom diskusije također Predsjedništvu SDA saopćio kako se on nema namjeru na Konvenciji takmičiti sa suprugom aktuelnog predsjednika Bakira Izetbegovića – Sebijom Izetbegović.

Inače, Zvizdić je sa terena (općinskih organizacija) dobio ubjedljivo najviše nominacija, ukupno 97 od 108. Drugoplasirani je bio Šefik Džaferović, a trećeplasirani Safet Softić. No, Kadrovska komisija je, suprotno ranijoj odluci vrha stranke, odlučila da se umjesto tri, lista kandidata proširi na četiri imena, pa se na listi koja je danas bila pred Predsjedništvom SDA našlo i ime Sebije Izetbegović.

Tako će nakon prvog kruga glasanja, u kojem je svoj stav kroz općinske organizacije iskazalo hiljade članova SDA, ime kandidata biti odlučeno na Konvenciji koja broji između 250 i 270 članova Stranke.

Inače, na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA vodila se žustra rasprava. Tako je prilikom glasanja za Konvenciju i tajno glasanje bilo 12 članova stranačkog Predsjedništva (među njima i kandidati Šefik Džaferović i Safet Softić), dok ih je 11 bilo za proglašenje kandidata aklamacijom, s tim da je Zvizdić odbio glasati za samog sebe. Da je to uradio, rezultat bi bio 12:12.

Ovaj rezultat svjedoči činjenici da je SDA duboko podijeljena po pitanju kandidature, pa se s pravo postavlja pitanje hoće li se to i u kojoj mjeri odraziti i na cjelokupno članstvo.

(Vijesti.ba)

Back to top button