Izetbegović nakon sastanka sa Erdoganom: Turska je uz nas u svim našim aspiracijama

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je nakon sastanka sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom kazao da je ovo već drugi sastanak ovih aktera u tekućoj godini. Naglasio je dobre odnose Bosne i Hercegovine i Turske.


– Turska je uz nas u PIC-u, u našim aspiracijama kada je u pitanju članstvo u EU i NATO-u, kada je u pitanju ekonomija, a BiH je uz Tursku kada je u pitanju stabilnost – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je čestitao Erdoganu na postignućima kada je u pitanju stabilnost i borba protiv terorista.

– Vaše akcije na granicama Turske su bile beoma uspješne. Turska i BIH imaju najveći broj međusobno potpisanih sporazuma kada je BiH u pitanju. Ekonomska saradnja je znatno porasla. U prošloj godini se trgovinska razmjena popela na gotovo 800 miliona dolara. Nadam se da će mnogi sporazumi, koje trebamo uskoro potpisati, dodatno ojačati saradnju pa da ćemo uskoro premašiti razmjenu od milijardu – izjavio je Izetbegović.

U tom je kontekstu izdvojio izvoz mesa iz BiH u Tursku te izvoz brašna, ulja i šećera.

– Najznačajniji projekat je izgradnja prstena za Beograd preko Tuzle i Bijeljine. Studija koju je izradila turska strana nije odveć optimistična kada je u pitanju taj južni krak – izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Pojasnio je da će se morati tražiti isplativija varijanta te da je danas potpisano Pismo namjere o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd.

– Poslije toga smo sjeli da dalje konkretiziramo korake – poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izetbegović je izdvojio i tursku kreditnu liniju, koja je dala odlične rezultata i olakšala život brojnim porodicama u BiH.

– Ova saradnja treba biti obostrana. Danas smo sa pažnjom primili primjedbu o nedostatku sirovine za dvije velike investicije u Lukavcu i Maglaju, tako da ćemo morati uložiti dodatni napor kako bi zadržali turske investitore – izjavio je Izetbegović.

Erdogana je, kaže, upoznao sa situacijom u BiH, koja je, ističe, bolja nego što je mediji prikazuju u javnosti. Istaknuo je napredak na evropskom putu i ekonomskim kriterijima, poput pada broja nezaposlenih.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je naglasio zadovoljstvo i čast da nakon tri godine ponovo dolazi u BiH te se zahvalio Izetbegoviću na gostoprimstvu.

– Maloprije smo imali veoma kontruktivne razgovore. Razgovarali smo o političkim, kulturnim, turističkim i transportnim te poljoprivrednim pitanjima, šta možemo uraditi, koje korake učiniti. Govorili smo i o bilateralnim odnosima te brojnim pitanjima, od ekonomije, namjenske industrije do turizma. Turska će nastaviti da pruža svaku vrstu podrške očuvanju mira i prosperiteta BiH. Želim ponoviti važnost koju poklanjamo suverenitetu BiH – kazao je Erdogan.

Spomenuo je i izbore u BiH, od kojih očekuje da budu prilika za jačanje odnose te da će biti održani po demokratskim pravilima.

– Smatramo da pitanje izmjena Izbornog zakona je unutrašnje pitanje ove zemlje i da će strane ovo pitanje riješiti uz međusobno razumijevanje – izjavio je Erdogan.

I predsjednik Republike Turske je naglasio da je potrebno povećati međusobnu trgovinsku razmjenu BiH i Turske na milijardu dolara, te da je s tim u vezi potrebno potpisati novi sporazum o slobodnoj trgovini.

– Postičemo turske kompanije da realiziraju velike investicije. Turske kompanije su uvijek spremnen da učestvuju u ovim projektima. Vjerujem da će turske kompanije više raditi u projektima infrastrukture u BIH i vjerujem da e projekat puta od Sarajeva do Beograda biti najbolji primjer – kazao je Erdogan.

Dodao je da Turska nastavlja aktivno raditi na tome da BiiH što prije aktivira MAP te da naša zemlja nikada neće biti sama na tom putu. Istaknuo je i važnost predavanja odgovora na Upitnik Evropske komisije.

– Želim da se zahvalim BiH zbog solidarnosti sa turskim narodom nakon 15. jula i pokušaja državnog udara – kazao je Erdogan.

Predsjednik Republike Turske je pozvao i na borbu protiv terorističke organizacije FETO u BiH te da će Turska pomoći u tome, kao i u svim drugim poljima.

– Smatram da je 8.000 tona mesa malo. Mi tu cifru možemo povećati do 15.000 tona mesa, što će povećati broj zaposlenih u BiH – poručio je Erdogan.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan će u nastavku jednodnevne radne posjete BiH posjetiti Šehidsko mezarje Kovači, a zatim će prisustvovati 6. Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD) u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch”. Erdogan će u okviru posebne ceremonije posjetiti Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) te će mu tom prilikom biti dodijeljen počasni doktorat.

Izvor: Faktor

Back to top button