Zvizdić o Džaferoviću i svom nepristajanju, migrantima, imovini u Hrvatskoj, Dodiku i Srbiji

Gostujući u Dnevniku D FTV-a predsjedavajući Vijeća ministara BIH ocijenio je dobrom odluku Ustavnog suda BIH da ne stavi van snage sporne odredbe o ZKP-u, no naglašave da je Ustavni sud ipak trebao precizirati rok do kojeg politika mora postići dogovor.
Zakon o krivičnom postupku

Komentirao je i opstrukcije po pitanju Zakona o krivičnom postupku koje dolaze od SNSD-a i HDZ-a BiH.

– Ne mogu razumijeti argumente onih koji su protiv toga jer je nama potreban kako vanjski tako i unutrašnji integritet kako bi se uspjeli boriti protiv svih oblika organiziranog kriminala, terorizma i korupcije u BiH, kako bi ostati kredibilan partner EU protiv takvih pojava. Svi su očekivali da će biti usvojen zakon koji je predložio kolega Fazlić, čime bi realizirali odluku Ustavnog suda, ali i međunarodne pravne standarde. Zašto to neko spriječava to ne znam, ali jasno je da ugrožava čitav spektar pokrenutih procesa”, rekao je Zvizdić.

Komentarišući stav brojnih ambasada OSCE-a i OHR-a Zvizdić je naveo da to dovoljno govori o ozbiljnosti pitanja, jer se radi o temi koja je ključna za razvoj BiH i razvoj odnosa unutar BIH i jer je međunarodna zajednica vrlo rijetko ovako eksplicitna u pokazivanju konkretnih krivaca.

Migrantska kriza

Govoreći o migrantskoj krizi Zvizdić je naglasio kako je Vijeće ministara BiH promptno reagovalo i uspostavilo zajednički operativni štab, da se podzeo niz mjera, i kontroliranje migrantske krize na način da ona ne ugrozi sigurnost i stabilnost.

– Pitanje boravka stranaca i azilatanata je regulisano zakonom i ono je isključivo u ustavnoj nadležnosti BiH. Mi smo spremni da koordinirano djelujemo sa drugim nivoima vlasti i zbog toga smo formirali Operativni štab, ali kada govorimo o provođenju odluka onda nijedan niži nivo vlast nema pravo da obustavi provođenje odluka, bez obzira šta o tome neko mislio u Mostaru ili Banjaluci. O tome nećemo pregovarati, odluke Vijeća ministara će biti provedene, rekao je Zvizdić.

Naveo je i podatak da je u Bosnu i Hercegovinu ušlo 4.800 migranata, ali i da ih je veliki broj otišao.

– Smješteni su u Delijašima, Istočnom Sarajevu i Salakovcu. Imat ćemo još smještajnih kapaciteta. Kontrolišemo migrantsku krizu, poručio je Zvizdić i dodao da je dobijeno čvrsto obećanje da će BiH dobiti milion i po eura za pomoć pri smještaju i daljnjem zbrinjavanju migranata.

– CIlj je spriječiti dolazak migranata iz Turske preko Grčke, zbog toga ćemo imati sljedeće sedmice jedan sastanak, rekao je Zvidić.

Imovina BiH u Hrvatskoj

Zvizidić se osvrnuo i na pitanje imovine BiH u Hrvatskoj, te rekao da će o tome biti riječ na narednoj sjednici Vijeća ministara, dodavši da je iznenađen postupkom Hrvatske jer on ne korespondira sa stavom Hrvatske da je ona prijateljska zemlja BiH.

– Mi ssmo sjednicu prolongirali za narednu sedmicu, jer nismo imali konkretne informacije koje smo zatražili od relevantnih institucija. Kada to kompletirano, na narednoj sjendici ćemo i raspravljati. Riječ je o međunarodnom ugovoru i Sporazumu o sukcesiji, a međunarodne kovencije imaju prednost nad domaćim zakonima. BiH je vratila imovinu koju je imala na teritoriju Hrvatske, ali usvojen je novi zakon i mi ćemo iskoristiti sve mogućnosti da pokrenemo pitanje ustavnosti zakona koji je usvojen”, rekao je Zvizdić.

Dodao je da iznenađen odlukom Hrvatske, jer ona ije u skladu sa njihovim opredjeljenjm o dobrosusjedskim odnosima, te da ovakav potez može dodatno narušiti odnose. Podsjetio je i da su neki prethodni sazivi donijeli pogrešne odluke u vezi sa privatizacijom po ovom pitanju.

– Bosna i Hercegovina je vratila imovinu koju je Hrvatska imala na području BiH. Međutim, to se nije desilo u slučaju Hrvatske. Na bazi međunarodnih standarda imamo pravo da pokrenemo postupke i da zaštitimo našu imovinu. Takav zakon može nanijeti nemjerljivu štetu BiH”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dodatna pitanja iz EK

Predsjedavajući Vijeća ministara govorio je i dodatnim pitanjima Evropske komisije koja će BiH dobiti kazavši da će BiH odgovoriti na ta pitanja i da se praktički naša država nalazi u statusu čekanja kandidature.

– Vođeni praksom u region, možemo očekivati dodatna pitanja. Mi smo imali 3242 pitanja , Srbija 2400, a dobila je 600 dodatnih pitanja, isto tako Albanija, isto tako Crna Gora. Odgovorićemo na ta pitanja i praktično mi smo u status čekanja kandidatskog statusa. Od momenta kada je imenovano ovo Vijeće ministara do kanddiatskog stausa je uložen ogroman trud i napor. To je bilo u fokusu rada Vijeća ministara, posebo u fokusu mog osobnog rada, jer nikada se nisam bavio niti provokacijama, niti nekom bezidejnom i neporduktivnom retorikom. Bio sam potpuno fokusiran na prioritete rada Vijeća ministara, EU integracije su bile jedan od najvažnijih i ja sam zaista ponosan na ono što smo uradili, na putu integracija, ekonomskih parametara koji su najbolji u regionu i realiziaciji reformske agende u procentu većem od 80 posto, rekao je Zvizdić.

Očekujem reakciju iz Srbije na Dodika

Zvizdić se dotakao i izjave predsjednika RS-a koji je kazao da će RS i Srbija doživjeti ujedinjenje, kazavši da u tome smislu prje svega očekuje poromptnu reakciju Srbije, isto onako brzo kao što su reagovali na njegovu izjavu kada je kazao da poštuje integritet Srbije, a voli Sandžak, jer Dodik dovodi u pitanje suverentite i integritet BiH, te da u te svrhe Srbiju koristi u najprizemnije svrhe.

– Kada je riječ o Dodikovoj kandidaturi za Predsjedništvo, riječ je o potpunom paradoksu. Ta Dodikova izjava je utopistička, on nastavlja budan sanjati o spajanju RS i Srbije. To se naravno nikada neće desiti, I ja mu preporučujem da se posveti životnim pitanjima, te da se pusti raznih dokumenata od Načertanija do raznih memoranduma, rekao je Zvizdić i dodao:

– Nikada građani BIH koji vole svoju državu neće dopustiti da Srebrenica, Tomašica, pogotovo Drina koja je najveća masovna grobnica Bošnjaka, mezarje koje teče, postane dio neke susjedne države koja je izvršila agresiju na BIH.

O kandidatu SDA

Govoreći o kandidaturi SDA za člana Predsjedništva BiH Zvizdić je naveo da će dati punu podršku Šefiku Džaferoviću i da to očekuje od svih članova SDA.

Riječ je o jednom vrlo iskusnom, vrijednom, cijenjenom i nadasve dobrom čovjeku. Ja ću dati punu podršku, u punom kapacitetu ću podržati gospodina Džafeorvića i to očekujem od svih organa I članova SDA, rekao je Zvizdić.

Zbog toga je,kaže, cijelo vrijeme u toku izbora modela biranja kandidata govorio o neophodno postizanju jedinstva unutar SDA.

– Jedinstvo sam uvijek stavljao ispred moje vlastite pozicije. Zbog toga sam imao malo drugačiji concept o izboru samog kandidata, koji nije trebao podrazumijevati preveliku administraciju I kompleksne procedure nego puni konsenzus u vezi sa našim kandidatom”, kazao je Zvizdi i dodao:

– Upravo zbog toga sam donio odluku o povlačenju. I da se kompletna process ponovi, ja bih to uradio isto. Jer ja nikada ne odustajem, posebno ne od odluka koje smatram ispravnim, za koje imam potpunu argumentaciju. Dakle, nikada ne odustajem, kao što ne pristajem na procedure koje po meni nisu do kraja ogične, ili koje ne vode koheziji stranke, rekao je Zvizdić i dodao da duboko vjeruje u pobjednički kapacitet SDA i kandidata ove stranke za Predsjendištvo BIH.

(Vijesti.ba)