SVJEDOK PROTIV NASERA ORIĆA: IBRAN MUSTAFIĆ PRISUSTVOVAO PARASTOSU POVODOM STRADANJA SRBA U ZALAZJU /VIDEO/

U selu Zalazje jučer je obilježana 26. godišnjica pogibije 69 Srba koji su stradali 1992. godine u više srebreničkih i bratunačkih sela. Godišnjica je obilježena parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje.

Parastosu je prisustvovao i Ibran Mustafić, svjedok protiv Nasera Orića na Sudu BiH.

Kazao je kako je došao da oda počast “osmerici zarobljenih ljudi koji su bili u Srebrenici u pritvoru jedno vrijeme, a potom odvedeni i likvidirani”.

– Dužan sam da odam počast ne onima koji su ratovali već onima koji su mimo bilo kakvih zakona, mimo svake međunarodne konvencije pobijeni na brutalan način – rekao je Mustafić.

Mustafić je za vrijeme služenja parastosa stajao odmah pored načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, koji je dan ranije negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Sudsko vijeće koje je nepravomoćnom presudom oslobodilo Nasera Orića i Sabahudina Muhića krivnje Mustafićevom iskazu uopće nije poklonilo vjeru, jer se nije poklapao niti sa iskazima drugih svjedoka niti drugim provedenim dokazima.

U obrazloženju presude je navedeno da je njegov iskaz konfuzan i nevjerodostojan, a posebno imajući u vidu da se radi o posrednom svjedoku, odnosno da Mustafić nije bio očevidac događaja o kojima je “svjedočio”.

Sud je zaključio da je Mustafić iskoristio krivični postupak protiv Orića kako bi na glavnom pretresu iznio svoje viđenje o ratnim dešavanjima u Srebrenici, stavljajući naglasak na navodni pokušaj atentata na njega i njegovu porodicu, a za šta također optužuje Nasera Orića.

Zaključeno je i da način svjedočenja Ibrana Mustafića ukazuju na to da njegov motiv nije bio da na glavnom pretresu iznese sva svoja saznanja o predmetnim inkriminacijama, nego da promovira sadržaj svoje knjige “Planirani haos”.

Tokom suđenja Oriću i Muhiću rađeno je timsko neuropsihijatrijsko vještačenje Ibrana Mustafića kako bi uopće mogao svjedočiti. Tim vještačenjem je utvrđeno da je on procesno sposoban, iako je, a kako je odbrana optuženih isticala, upravo na osnovu neuropsihijatrijskih nalaza penzionisan.

Izvor: Faktor

Back to top button