Izvještaj o Srebrenici Dodikova predizborna kampanja

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj će na zahtjev predsjednika Milorada Dodika, biti razmatran Izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine, biće održana 14. avgusta. Kako je najavljeno, Dodik će se obratiti na sjednici u uvodnom izlaganju u trajanju od 60 minuta.
Potpredsjednik entitetskog parlamenta Senad Bratić podsjetio je da je 2004. godine Vlada RS usvojila Odluku o izvještaju o događajima u Srebrenici 1995. godine. Stoga, navodi, svaki pokušaj da se to prenese na NSRS u svrhu je predizbornog pozicioniranja, a ne stvarnih potreba javnosti RS.

“Što se tiče samog izvještaja, koji je usvojen 2004. godine, u međuvremenu su donesene presude i za Ratka Mladića i za Radovana Karadžića, otkriveno je još nekoliko masovnih grobnica, izvršena je identifikacija mnogo žrtava genocida u Srebrenici. Sve to samo je ‘podebljalo’ taj izvještaj koji je Vlada usvojila. Ne bježim od toga i smatram da je potrebno sagledati sve okolnosti kada su u pitanju žrtve, i bošnjačke i srpske i hrvatske. Međutim, u ovo vrijeme i na ovakav način… Ne mogu da se otmem utisku da je ovo u funkciji predizborne kampanje, a mislim da je to ono što nam najmanje treba u ovom momentu”, kazao je Bratić za Vijesti.ba.

On je dodao da ukoliko ovakve teme treba da se nađu pred poslanicima, to treba da se dogodi u redovnoj proceduri u vrijeme kada je to predviđeno Poslovnikom NSRS.

Raspravi o Izvještaju Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine, po svemu sudeći, protive se i narodni poslanici iz Saveza za promjene.

Predsjednik NDP-a i poslanik ove stranke u NSRS Dragan Čavić ocijenio je da je zakazivanje posebne sjednice besmisleno, jer je za to prije svega nadležna Vlada RS. Pogotovo je, smatra, nepotrebno takvu raspravu voditi uoči izbora.

“Ukoliko vladajući blok bude insistirao na tome da se ova sjednica ipak održi, opozicija će imati odgovarajuće rješenje i neće dozvoliti da upadne u zamku predizbornog trvenja o ovako osjetljivoj temi”, naveo je Čavić.

Poslanik u Klubu PDP-a Adam Šukalo smatra da predsjednik RS i SNSD-a ima “novi pakleni plan” – uvesti ratno stanje uoči oktobarskih izbora.

“Vraćanje teme Izvještaja o Srebrenici je najava vanredne situacije kojom želi da zajedno sa svojim starim partnerom Bakirom stvori stanje ratne psihoze i tako ponovo svu pažnju usmjeri na rat i pojača nacionalne tenzije”, napisao je Šukalo na svom Facebook profilu.

On je mišljenja da opozicija ne smije ponovo da nasjedne i da mora odlučno odbiti “ovu Dodikovu manipulaciju od koje će RS imati samo štetu na međunarodnom planu”.

“Milorade odbij, rat je završen prije više od 20 godina!”, poručio je Šukalo.

(Vijesti.ba)

Back to top button