Od migranata oteli 12.700 KM: Zatraženo pritvaranje razbojničke četvorke, žena na slobodi

Dvadesetdvogodišnja DŽ. B. iz Novog Pazara koja je uhapšena kasno sinoć jer se dovodi u vezu sa razbojnicima koji su osmislili i izveli pljačku migranata u Sarajevu i tom prilikom oteli 12.700 KM, puštena je na slobodu.

Potvrdila je ovo za Faktor Suvada Kuldija, galsnogovornica MUP-a KS. S druge strane, četverica osumnjičenih za razbojništvo zadržani su u Tužilaštvu KS te je u odnosu na njih Općinskom sudu u Sarajevu predloženo određivanje jednomjesečnog pritvora, kazao je za Faktor Alem Hamzić, glasnogovornik Tužilaštva KS.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, omesti istragu, dovršiti započeto ili počiniti novo krivično djelo te jer bi njihovo puštanje na slobodu dovelo do uznemirenja javnosti.

U jučerašnjoj akciji MUP-a KS uhapšeni su Mirnes Omeragić, radnik KJKP “Rad” iz Sarajeva, Muamer Gušo, Amar Kulović te Mehrudin Džananović, a sumnjiče se da su do u detalje isplanirali pljačku migranata koje je poslije radnog vremena krijumčario Omeragić.

Razbojništvo za koje se tereti pet uhapšenih osoba desilo se u noći s ponedjeljka na utorak. Sve je organizovao Mirnes Omeragić koji je Guši predložio da se uključi u “posao” a potom i Džananoviću te Kuloviću.

VEZANI TEKST – Maskirani u policajce oteli 12.700 KM: Zbog pljačke migranata u Sarajevu uhapšena i žena

Dogovorili su da fingiraju policijsku kontrolu u saobraćaju i tako od migranata iznude novac i sve vrijedne stvari koje budu imali kod sebe. Tako su obučeni u tamnu odjeću kako bi izgledali kao policajci i naoružani lažnim oružjem i fantomkama u Vlakovu zaustavili kombi u kojem je Džananović prevozio migrante.

Gušo i Kulović su od njih tražili dokumente da bi jedan od migranata odmah reagovao kazavši da će im dati novac, samo da ih ne tuku. Prikupili su novac u jednu vreću kao i mobitele, ukupno oko 12.700 KM i dali pljačkašima. Oni su ih pustili, a razbojnici su podijelili plijen.

Tokom policijske akcije hapšenja Guše i ostalih, policija je pretresla nekoliko objekata te oduzela predmete zbog postojanja sumnje da potječu iz izvršenja krivičnog djela.

Izvor: Faktor

Back to top button