SDP između kladioničara i boraca: “Cilj nam je da spriječimo one koji ne idu u kladionice”

Nama je cilj da spriječimo ljude da ne idu u kladionice. Citirani je ovo sažetak SDP-ove strategije oporezivanja priređivača igara na sreću, koju je javnosti predstavio generalni sekretar te stranke Irfan Čengić.

Rukovodstvo SDP-a u trenucima dok “najvjerovatnije” rješavaju pitanje oporezivanja kladionica FOTO: ARHIV Rukovodstvo SDP-a u trenucima dok “najvjerovatnije” rješavaju pitanje oporezivanja kladionica FOTO: ARHIV
Tri godine nakon što je aktuelizirano pitanje oporezivanja kladionica, a nešto više od mjesec dana do Općih izbora, u SDP-u su odlučili dati svoj doprinos rješavanju ovog pitanja.

– Taj porez ćemo najvjerovatnije predložiti u visini PDV-a 17 posto, jer je nemoguće uvesti PDV kladionicama – pojasnio je Čengić “najvjerovatniji prijedlog” SDP-a kojim će ta stranka “spriječiti ljude da ne idu u kladionice”.

Oni koji ne idu u kladionice, bit će, zahvaljujući SDP-u, spriječeni u tome, čim ta stranka u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog kojeg su osmislili nakon tri godine intenzivnog razmišljanja te nakon što su prethodni prijedlog koji tretira pitanje oporezivanja kladionica, kojeg je ponudila politička konkurencija, glatko odbili u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Radi se o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, kojeg je inicirala SDA, a prema kojem bi se oporezivali i dobici do 100 KM, što nije predviđeno postojećim zakonskim rješenjem. Taj je prijedlog, zasnovan na poreskoj praksi u zemljama Evropske unije, aktueliziran još 2016. godine, ali nikada nije prošao Dom naroda zahvaljujući izostanku podrške HDZ-a i SDP-a. Za HDZ je bio neprihvatljiv zbog sprega te stranke sa vlasnicima kladionica i brige o njihovim profitima, dok su u SDP-u taj postupak pravdali nedovoljno kvalitetno riješenim “socijalnim aspektom”.

– Je li SDA želi da svi građani FBiH postanu kockari, kako bi im oni mogli naplatiti više poreza – pitao se nedavno Aner Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda, pri tome ne ponudivši bilo kakvu smislenu vezu između oporezivanja dobitaka do 100 KM sa tendencijom rasta broja igrača.

Toliko su Žuljević i drugovi bili uznemireni zbog izostanka kvalitetnog “socijalnog aspekta” Zakona o igrama na sreću, da su glatko odbili amandman SDA-ovog delegata Anesa Osmanovića, koji se odnosio upravo na društvenu odgovornost, odnosno rješavanje problema ovisnika o klađenju.

Kladionice u međuvremenu nisu dodatno oporezovane, enormni profiti njihovih vlasnika su nastavili bilježiti kontinuiran rast, a “socijalni aspekt” još nije riješen. S druge strane, budžet FBiH je, zahvaljujući neusvajanju novog Zakona o igrama na sreću, samo u 2017. godini ostao uskraćen za gotovo 130 miliona KM.

Ta bi se sredstva mogla, u skladu sa prijedlogom SDA, iskoristiti za finansiranje potreba demobilisanih boraca, istih onih za čiju se egzistenciju SDP-ovci u posljednje vrijeme jako zabrinuti. Rado bi im pomogli, ali ipak ih mnogo više brine “socijalni aspekt” Zakona o igrama na sreću, u čemu skeptici prepoznaju namjeru te stranke da zapravo zaštiti profit vlasnika kladionica.

Koliko su ozbiljni u namjerama da riješe ovo pitanje, pokazuje činjenica da su nakon tri godine, suočeni sa Općim izborima i nametnutim izborom između profita vlasnika i finansiranja boračkih kategorija, na tragu rješenja kojim bi “najvjerovatnije” uveli porez od 17 posto, ali nekad u budućnosti, ako Bog da.

Izvor: Faktor

Back to top button