Izjava Ramiza Salkića, potpredsjednika bh. entiteta RS, povodom Međunarodnog dana nestalih

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 30. avgusta 2018. godine, povodom Međunarodnog dana nestalih, dao pisanu izjavu za medije, u kojoj je pozvao sve nadležne institucije i organizacije, ali i građane, da daju još veći doprinos u traženju nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini, u našoj zemlji se još uvijek traga za 7.191 osobom, a do sada je od više od 30.000 nestalih, verificirano 25.016 nestalih osoba.

-Naše majke, braća, očevi, sestre i rodbina, koje sam u proteklom periodu susretao na Bikavcu, u Pionirskoj, u Kozarcu, na Korićanskim stijenama, u Omarskoj, Vlasenici, Potočarima, Glogovoj, Kolibama Gornjim, Foči, Bratuncu, Srebrenici, Prijedoru, Vrbanjcima, Kotor Varošu, Zvorniku, Doboju, Kalinoviku, Osmacima, Nevesinju, Gackom i mnogim drugim mjestima, imaju jednu zajedničku želju – da pronađu kosti njihovih najmilijih.
Zbog toga, zajednički moramo nastaviti više raditi na ovom procesu od kojeg se nikada ne smije odustati. Nakon genocida i drugih stravičnih zločina koji su počinjeni, najmanje što se može uraditi za preživjele je pronalazak kostiju njihovih najmilijih i njihov dostojanstven ukop.
Nažalost, posljednjih godina smo svjedoci bolne činjenice da su mnoge majke preminule, a da nisu pronašle kosti svojih muževa i sinova. To je još jedna velika nepravda prema preživjelim žrtvama, koje se svakog dana nadaju pozivu iz identifikacijskih centara.
Istovremeno, nažalost, svjedoci smo da 23 godine od okončanja oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, postoje institucije i pojedinci u bh. entitetu RS, koje su spremne i dalje skrivati masovne grobnice i otežavati proces traženja nestalih osoba.
Mi ih u ime porodica i preživjelih žrtava, ali i u ime cijelog civiliziranog svijeta, još jednom pozivamo da kažu gdje se nalaze masovne grobnice i da na taj način donesu jednu vrstu olakšanja i satisfakcije porodicama ubijenih. Pozivamo ih da pokažu minimum dostojanstva, da stanu na stranu pravde i da doprinesu da njihove nekadašnje komšije konačno nađu svoj smiraj.
Oni koji znaju, a ne učine ništa, moraju znati da će cijeli život na savjesti nositi živote nedužno ubijenih svojih sugrađana, među kojima je veliki broj vršnjaka njihove djece, ali i beba i trudnica, kazao je potpredsjednik Salkić.

Infosvijet.net

Back to top button