Bivši “ključni svjedok” prijeti i Naseru Oriću i tužiocu Janjiću

Tužilac Državnog tužilaštva Miroslav Janjić, koji zastupa optužbu u predmetu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića kazao je danas kako je dobio prijetnje smrću, upućene njemu i članovima njegove porodice. Ista osoba koja je uputila prijetnje Janjiću, u zadnjih šest mjeseci kontinuirano prijeti i Naseru Oriću i njegovoj braniteljici Lejli Čović

– Dobio sam prijetnje smrću prije dvadesetak dana u pisanom obliku. Pritnje smrću su meni i članovima moje porodice. Prijetnje su došle od jednog svjedoka koji je u prethodnom periodu bio svjedok u predmetu Naser Orić – izjavio je Janjić za BIRN.

Kako je rekao Janjić, prijetnje koje su došle u pisanom obliku, prijavio je Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Advokatica Lejla Čović kazala je da su u proteklih šest mjeseci ona i njen klijent Naser Orić također dobili više prijetnji od svjedoka Tužilaštva BiH, koji je prijetio tužiocu Miroslavu Janjiću.

Čović je kazala da prijetnje smrću koje je dobio tužilac Janjić dolaze od svjedoka Tužilaštva BiH, a koji kontinuirano prijeti njoj i njenom branjeniku Oriću.

– Prijetnje su došle od svjedoka od Tužilaštva BiH. Taj isti svjedok prijeti Naseru Oriću kao optuženom i meni, kao njegovom braniocu. Te prijetnje se dešavaju u zadnjih pola godine kontinuirano – navela je Čović.

Faktor saznaje da je prijetnje tužiocu Janjiću, ali i Oriću i njegovoj odbrani, uputio nekadašnji “ključni svjedok” protiv Orića Samir Avdić, o kojem je Faktor i ranije pisao.

Radi se o famoznom “ključnom svjedoku” Samiru Avdiću, čovjeku koji je, podsjetimo, javno pred TV-kamerama kazao kako je u Srbiji pet godina bio zatočen, mučen i prisiljavan da potpisuje i uči napamet izjave koje mu je neko drugi sastavljao.

Riječ je o “ključnom svjedoku” za kojeg se saznalo kad je u javnosti osvanuo njegov razgovor sa Orićem, kojeg je uspio kontaktirati iz Srbije, te mu panično i u očaju poručio: “Ljubim ti noge, čupaj me odavde”!

Avdić je tada direktno prozvao Tužilaštvo Srbije, uključujući Vladimira Vukčevića, tužioca za ratne zločine Republike Srbije, Nebojšu Jovanovića, tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini, te tužioce iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kazavši kako su na isti način učestvovali i u istoj pripremi još nekoliko svjedoka, kako bi napravili potpunu konstrukciju laži protiv Orića.

Na isti način je, kako je sam ranije izjavljivao u medijima, pripreman u Srbiji za svjedočenje u više predmeta protiv Bošnjaka u Podrinju.

Izvor:
Faktor

Back to top button