Majka jastukom ugušila bebu i bacila je u kontejner

Foto: S. Saletović

Općinski sud potvrdio optužnicu protiv Amele Džajić, koja je 2. juna usmrtila svoju tek rođenu djevojčicu

Daleko od očiju javnosti, u Sarajevu se prije četiri mjeseca dogodilo stravično čedomorstvo. Riječ je o Ameli Džajić (33), majci troje djece, protiv koje je Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu zbog ubistva tek rođene ženske bebe 2. juna ove godine. Tijelo bebe, stare dva dana, optužena majka bacila je u kontejner za smeće ispred zgrade na Ilidži.

Uvažena žalba

Ovaj slučaj čedomorstva rasvijetljen je tek mjesec nakon što je pronađeno tijelo bebe, 15. jula, kad je majka uhapšena.

Amela Džajić, koja je provela tri mjeseca u pritvoru u tuzlanskom zatvoru, puštena je u srijedu na slobodu nakon što je Općinski sud uvažio žalbu njenog branioca, advokata Omara Mehmedbašića.

– Smatram da je Sud donio pravednu odluku, jer je optužena bila smanjeno uračunljiva. Poznato je da pojedine žene poslije poroda zapadaju u depresiju i da su smanjeno uračunljive – kazao nam je advokat Mehmedbašić.

Prema navodima iz optužnice, Amela Džajić porodila se 31. maja u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, gdje je rodila živo žensko dijete. Bebu je usmrtila čim je izašla iz bolnice 2. juna u poslijepodnevnim satima u stanu na Ilidži, koji je koristila zajedno sa Z. B.

Crna vreća

Novorođenče, koje je bilo umotano u bijelu pamučnu pelenu i plavu bolničku dekicu, položila je na krevet. Potom je uzela manji jastuk, stavila ga bebi na lice i ugušila je. Nakon što je provjerila da je dijete mrtvo, tijelo i jastuk kojim ga je ubila, stavila je u crnu najlonsku vreću za smeće, koju je potom stavila u crveni platneni ceker. Tijelo bebe u cekeru bacila je u kontejner ispred zgrade u kojoj je stanovala.

Izrečene mjere zabrane

Optuženoj majci izrečene su mjere zabrane sastajanja, posjećivanja, približavanja i bilo kakvog kontaktiranja sa svjedokom B. Z. U Općinskom sudu za danas je zakazano ročište, na kojem će se Džajić izjašnjavati o krivici.

Avaz.ba

Back to top button