Salkić: Dodikove mogućnosti pored Džaferovića i Komšića

Novi-stari potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić za N1 je kazao da je zadovoljan brojem osvojenih glasova, tvrdeći da su građani prepoznali šta je radio i dali mu povjerenje. On je komentarisao i saziv Predsjedništva BiH poručivši da pored Šefika Džaferovića i Željka Komšića, Milorad Dodik neće moći provesti svoju politiku.

Po trenutnim preliminarnim podacima, Salkić je osvojio 16.494 glasova, ali tvrdi da kad se prebroje glasovi putem pošte, u odsustvu i u diplomatskim predstavništvima, očekuje izborni rezultat kao i prije četiri godine.

“Teže je odbraniti mandat nego ga osvojiti. Zahvalan sam svima koji su glasali za mene, kao i svima koji su izašli na izbore”, kazao je.

Salkić navodi da se trudio da bude glas svog naroda na prostoru gdje se krši pravo na jezik i zapošljavanje, te gdje institucije ne poštuju zakone i rade suprotno Ustavu.

“Govorio sam i nepoštivanju sudskih odluka, radio na propagiranju ideja jačanja porodica, pozivao privrednike da ulažu u RS, a da posebno zapošljavaju Bošnjake i Hrvate, kao najugroženije u RS-u. Ja sam to radio i građani su to prepoznali”, istakao je Salkić.

Kaže da će nastaviti da radi istim intenzitetom, nadajući se da će doći do prestanka diskriminacije, te prestanka negiranja genocida, bosanskog jezika i identiteta bošnjačkog naroda.

Govoreći o položaju Bošnjaka u RS-u, Salkić je kazao da je on nezavidan, težak i da traje duži niz godina, ne samo zadnje četiri godine.

“Ja intenzivno govorim o ovim problemima u svim mandatu pa se stvorila slika da oni postoje toliko dugo”, naglasio je.

On tvrdi da nije povratak samo napraviti kuće i osigurati put do kuće, nego vratiti situaciju u ono stanje koje je bilo kad su bili protjerani, – da su ljudi tad imali posao.

“Zato govorim o ovom problemu. Moji prethodnici su šutili. Nisu govorili o problemu bosanskog jezika, diskriminaciji, negiranju genocida, a to je sve postojalo. Ja sam odlučio da javno govorim i imam razne posljedice. Ja ću nastaviti da govorim bez obzira na prijetnje koje sam imao i otežavanja rada od strane predsjednika RS-a”, pojasnio je.

Salkić tvrdi da na hiljade Bošnjaka koji žive u svijetu nisu dobili galsačke listiće, kazavši da bi Centralna izborna komisija trebala dati odgovor na to.

Govoreći o raspadu koalicije “Domovina”, Salkić je kazao da pojedini koji su mislili da su važni su pokazali koliko vrijede.

“Koalicija ‘Zajedno za BiH’ je osvojila više od trećine glasova Bošnjaka. Biće jači rezultat nego ‘Domovine’. Iako imamo puno manje političkih faktora, imaćemo veći broj glasova. Mi smo na dobitku jer nismo podržali ove što su se samokandidovali”, kategoričan je Salkić.

Optužio je “Proevropski blok” da je njihov cilj bio, u saradnji sa Miloradom Dodikom, da se razvodne glasovi Bošnjaka i da se Bošnjaci podijele.

“Nismo nasjeli na tu priču, napravili smo koaliciju ‘Zajedno za BiH’, pokazali snagu i odnijeli pobjedu. Nadam se da su gubitnici izvukli pouku”, kazao je gostujući u emisiji Novi dan.

Salkić tvrdi da je na nekoliko biračkih mjesta došlo do izborne prevare, da su njegovi glasovi upisani drugim kandidatima, kazavši da je to potvrđeno od strane biračkih odbora.

Izvor: N1

Upitan o pobjedi SNSD-a na izborima u RS-u, Salkić kaže da je aktuelna vlast iskoristila na najboljji način sve moguće resurse koji su joj na raspolaganju, dok građani kažu da Savez za pobjede ije imao jasnu poruku šta oni žele.

“Činilo se da samo šalju poruku da ovi ne valjaju, ali nisu rekli šta mogu promijeniti”, kazao je.

Tvrdi da Savez za pobjede nije ponudio nijedan odgovor na pitanja Bošnjaka, koje je suprotan aktuelnoj vlasti.

“Bosanski jezik – i jedni i drugi imaju isti pogled, diskriminacija – i jedni i drugi imaju isti pogled, pogled na državu – imaju isti pogled”, naveo je.

Salkić kaže da je glavni problem što su Bošnjacima i Hrvatima u Vijeću naroda RS-a oduzeta prava koje imaju Srbi i Hrvati u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Imamo konkretna rješenja, ali nemamo ruke da ih izglasamo”, istakao je.

Salkić dalje tvrdi da će nastaviti da brani interese svog naroda, te da neće sarađivati sa Dodikom dok se ne promijeni i ne prihvati da postoji bosanski jezik i ne prestane negirati genocid u Srebrenici.

“Ja nikad neću prestati braniti interese svom narodu, a nit ću postati poltron ni Dodiku, ni nikome. Ja sam izabran za potpredsjednika. Ja sam spreman da sutra ne budem ništa. Nisam došao sa ledine u politiku i neću se vratiti na ledinu”, istakao je.

Komentarišući izjavu Dodika da će se Predsjedništvu BiH ponašati u skladu sa Ustavom, Salkić je kazao da je to dobra vijest.

“Nadamo se da će se promijeniti i raditi u skladu sa Ustavom. Naravno da će pokušati da vrši opstrukciju i otežava rad. On je zagovornik jedne politike koja zagovara da BiH ne može da funkcioniše”, kazao je.

Na kraju, Salkić je čestitao Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću na pobjedi, dodavši da pored njih dvojice Dodik neće moći da provede svoju politiku.

Kompletan razgovor pogledajte u nastavku.

N1

Back to top button