Šest znakova da imate cistu na jajniku

Jedno od vrlo čestih stanja kada je u pitanju žensko reproduktivno zdravlje je pojava ciste na jednom ili čak na oba jajnika. Portal Health24 donosi listu od šest najčešćih simptoma koji ukazuju da možda imate cistu na jajnicima.
Ciste na jajnicima su poput “bubuljica” reproduktivnog sistema. Ova pojava vrlo je čest problem kod žena i može izazvati brojne nelagode.

Velika većina cista na jajnicima su benigne prirode. Tačnije, folikularne ciste se pojavljuju prilikom početka svakog menstrualnog ciklusa i najčešće ne postoji potreba za posjetom ljekaru.

Međutim, oko 20 posto žena ima ciste koje ne prolaze i za koje je nerijetko potrebna operacija zbog toga što mogu maligno alterirati ili jednostavno dovesti do neizdržljivih simptoma.

Veliki je problem što ciste jajnika najčešće izazivaju iste simptome koje sa sobom donosi i menstruacija, pa puno žena na ovo stanje ne obraća pažnju što može dovesti do velikih komplikacija.

Ako imate sljedećih šest simptoma, trebali biste hitno posjetiti ljekara.

Bol u donjem dijelu stomaka

Najčešći simptom koji ukazuje da imate cistu jajnika je bol u donjoj desnoj ili donjoj lijevoj strani stomaka, tačno tamo gdje se nalaze jajnici. Ako vam bol potraje i nakon ciklusa, to je znak da se u vašem organizmu odvija patološki proces.

Nadimanje stomaka

Nadimanje stomaka je jedan od nejasnih i nedovoljno istraženih simptoma, ali može biti povezano s cistama jajnika u zavisnosti od njihove veličine. Mnoge žene za nadimanje optužuju povećanje tjelesne težine, ali bol u stomaku i nadimanje mogu biti rezultat rasta ciste.

Težina u abdomenu

Kao i kod fibroida maternice, ciste jajnika mogu izazvati osjećaj težine u abdomenu. Cista je izraslina, a to je po automatizmu okupirani prostor vašeg organa koji vam može stvoriti osjećaj pritiska. Najprije ćete dobiti donekle sličan osjećaj konstipaciji, ali ukoliko nemate ciste na oba jajnika, taj osjećaj će se pojaviti samo s jedne strane karlice.

Nagon za mokrenjem

Još jedan simptom ciste jajnika, koji mnoge žene prijavljuju svojim ljekarima, je osjećaj nekontrolirane potrebe za mokrenjem. Ako je cista većeg obima, ona će pritiskati vašu urinarnu bešiku što će vam stalno stvarati potrebu za uriniranjem.

Bol tokom seksa

Ako imate seksualni odnos i ako osjetite bol samo s jedne strane u donjem dijelu stomaka, postoji šansa da je to stanje povezano s cistom jajnika. Endometriomi, ciste jajnika vezane za endometriozu, također mogu uzrokovati bol tokom seksa jer se nalaze bliže vratu maternice.

Bol u leđima

Ako se bol proširi na cijelu karlicu i ako to stanje pravovremeno ne tretirate, postoji velika mogućnost da će se bol proširiti i na vaša leđa, pa čak i noge.

Klix

Back to top button