Banja Luka: Sud oslobodio Sejfudina Tokića optužbe

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić oslobođen je optužbe za krivično djelo rasne, vjerske i nacionalne mržnje zbog isticanja zastave s ljiljanima 22. maja 2015. godine.

Na izricanju presude, Tokić se pojavio sa grbom sa ljiljanima na kragni košulje.

U procesu koji je trajao tri godine Okružno tužilaštvo i njihovi svjedoci pokušali su dokazati da su Tokić i Bajrić prilikom press konferencije u centru Banjaluke povodom dana prijema BiH u UN istakli zastavu Armije RBiH i time izazvali krivično djelo rasne, vjerske i nacionalne mržnje, pokušavajući istaknuti dominaciju jednog naroda naspram drugih.

U završnoj riječi na posljednjem ročištu postupajući tužilac je promijenila tekst optužnice i zatražila izricanje presude i kazne zatvora između 3 do 15 godina, zbog isticanja zastave Republike Bosne i Hercegovine, te oduzimanje zastave sa ljiljanima.

“U maju mjesecu 2015 godine nakon prethodno u više navrata izraženih prijetnji od strane aktuelnog predsjednika RS Milorada Dodika uhapšen sam zajedno sa Adnanom Bajrićem u Banjaluci od njegove policije. To hapšenje trebalo je da zastraši sve Bošnjake a i nas da prestanemo javno insistirati na činjenicama da je prostor manjeg bh. entiteta neodvojivi dio BiH i da su Banjaluka, Prijedor, Bosanska Gradiška, Foča, Višegrad , Zvornik, Bijeljina , Doboj i mnogi drugi gradovi i bošnjački gradovi, u kojima će punim kapacitetom i duhom Bosna živjeti i trajati . Nakon što nisu uspjeli pokušaji potkupljivanja , sistematskog medijskog ignorisanja pa potom zastrašivanaja, prvi četnik po ugledu u Pravoslavnoj crkvi odlučio se na hapšenje jer nije mogao više trpiti da se tako često i argumentovano javnosti u ovom djelu BiH iznosi činjenica da je RS nastala kao rezultat genocida. Bilo mu je neprihvatljivo i ponavljanje istine da je BiH 22.05.1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija sa Ustavom u kojem nema ni entiteta ni kantona. Za njega je bila posebno bolna činjenica da ću u centru Banjaluke nekoliko metara od njegove tzv. palate javno pokazati legalnu i legitimnu zastavu RBiH koja se zaviorila ispred sjedišta UN u Njujorku. Hapšenje provedeno uz njegove lične direktne medijske optužbe da sam predstavnik ISIL-a i da zastava sa ljiljanima izaziva vjersku mržnju. Nedovoljno obrazovan a previše osiljeni M. Dodik nije znao da su ljiljani na zastavi u stvari stilizovani krstovi dinastije Kotromanić , simboli države Bosne u njenom predislamskom periodu. Bilo kako bilo svaki provedeni dan u RS svakog mislećeg Bošnjaka i patriote a posebno ovaj događaj može dovesti samo do jednog zaključka : ovakva RS mora nestati. Kako će nestati RS u ovoj knjizi pokušali smo dati argumentovan odgovor.” (citat iz knjige “BITNO JE BITI BOŠNJAK – NOVA BOŠNJAČKA POLITIKA”)

Saff

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f