Dodik: OSA me tretira kao najveći problem, zastava RS-a će biti gdje budem sjedio

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za medije u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu je ponovio ranije iznesene stavove o visokom predstavniku u BiH, poštivanju originalnog Dejtonskog sporazuma te zaštiti interesa Republike Srpske.
“Želim da se primijeni Ustav BiH, aneks IV Dejtonskog sporazuma koji je jasno utvrdio nadležnosti organa na zajedničkom nivou. Zajednički nivo će biti termin koji ću od svojih kolega tražiti da se upotrebljava. Želim da radimo u skladu s onim što je napisano, a ne ono što su nečije želje”, kazao je Dodik.

On je naglasio da njegova politika na mjestu člana Predsjedništva BiH neće biti “tuk na utuk”, već politika čistog računa.

“To znači da se uvažava da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda. RS je dala teritoriju i određene nadležnosti za BiH i zato je bilo moguće potpisati Dejtonski sporazum. Visoki predstavnici su vršili pravno i političko nasilje nad predstavnicima Srba namećući rješenja i lažno iznoseći činjenice na međunarodnom planu. Sve što su radili radili su mimo Aneksa IV koji je u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Moć međunarodnog faktora je bila tada pristuna i nije je bilo moguće zaustaviti”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je kazao da je RS, ko je god predstavljao, izdržala nalet međunarodnog faktora.

“Bošnjaci su naviknuti da im međunarodna zajednica odrađuje poslove, a ta praksa će prestati. Dogovor će biti moguć samo između nas. Pratit ću, bilo gdje da se pojavi predstavnik međunarodne zajednice da nameće nešto, i tražiti od Predsjedništva BiH da se ogradimo od takvih osoba. Ja sam za potpuno uspostavljanje suvereniteta BiH u skladu s Dejtonskim sporazumom u cjelini”, izjavio je on.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je intervencionizam međunarodne zajednice doveo BiH u poziciju da je dobro tržište samo za zemlje u okruženju “s patuljastom privredom koja ne može da bude konkurent.”

“To je upereno protiv svakog čovjeka, i Srbina i Hrvata i Bošnjaka i svakog drugog čovjeka. To je monopol međunarodnog intervencionizma i pozivam sve da se odupremo tome. Ako Bošnjaci i Hrvati hoće da održe dejtonsku BiH, onda moraju štititi domaću proizvodnju”, rekao je Dodik.

On smatra da je jedini izvršni organ na nivou BiH zapravo Predsjedništvo BiH.

“Politička odluka Bošnjaka da pokušaju napraviti Vijeće ministara kao vladu jeste prošla u nekom dijelu, ali Vijeće ministara nije vlada, već pomoćni organ Predsjedništva BiH. Predsjedništvo BiH utvrđuje politiku koju provode drugi organi”, istakao je Dodik.

Tokom svog izlaganja u Istočnom Sarajevu dotakao se i Obavještajno-sigurnosne agencije za koju je kazao da nema njegovu podršku.

“OSA nema nikakvu podršku, niti moju, niti RS-a. OSA je pratila funkcionere RS-a i činila zlo RS-u jer je uputila lažne informacije o paravojnim i parapolicijskim organima u RS. Preko toga neću preći. Predsjedništvo BiH utvrđuje platformu za djelovanje OSA-e, a toga nema posljednje tri godine. Na osnovu čega su djelovali i vršili represivne radnje prema funkcionerima RS-a? Mislim da mene kao člana Predsjedništva BiH ta OSA tretira kao svoj najveći problem. Neću dozvoliti da otuđena birokratska struktura bude jača od legitimno izabranih predstavnika Bošnjaka, Srba i Hrvata”, zaključio je Dodik.

Dalje je istakao da će pozvati kolege u Predsjedništvu BiH da se uvede red u službama BiH gdje je, kako je kazao, uposleno više od 23 hiljade ljudi.

“Početkom 2000. bilo ih je 3.500 hiljade, 23 hiljade primaju plate iz budžeta BiH, to je ozbiljan balans svakom Srbinu, Bošnjaku, Hrvatu, RS, FBiH i BiH. To nam ne treba. To se mora, kako je predviđeno, pokušati dovesti u okvire Reformske agende i vjerujem da će moje kolege prihvatiti neka rješenja koja ću ponuditi”, rekao je Dodik.

Kazao je da će od ponedjeljka obaviti konsultacije sa Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem kako bi došli do dnevnog reda prve sjednice Predsjedništva BiH.

“Ne znam kada će to biti, ali nema razloga da u narednih 10 dana imamo i prvu sjednicu. Predložit ću izmjene Poslovnika o radu Predsjedništva, koji je do sada bio jači od Ustava BiH. Niko ne može reći da je Poslovnik sveta indijska krava koju niko ne smije dodirnuti. Ne želim prijetiti niti držati lekcije, ali moraju znati šta ja želim kao legitimni predstavnik RS-a, želim da se RS uvažava, da ću odustati od bilo kakvih spekulacija i da neću raditi na štetu bilo kojeg građanina ili naroda u BiH”, naveo je.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda je potcrtao da zastava entiteta RS mora biti svugdje gdje on sjedi.

“Dosadašnja praksa je nekorektna prema srpskom narodu. Zastava BiH je nametnuta odlukom visokog predstavnika. Tako ispade da srpski član Predsjedništva BiH djeluje pod zastavom BiH i FBiH, a njegove zastave nema. To neću. Ne sporim da se istakne zastava BiH, ali želim da tu bude i zastava RS-a koja je legitimna i legalna. Ja neću da budem ikebana koja će primjenjivati dosadašnje nakaradne prakse. BiH ima šansu ako je zemlja zajedničkih čistih računa svih”, zaključio je on.

Back to top button