Srbijanski predsjednik Vučić dobitnik nagrade Zlatni lav za mir

Premda je u petak iz Vučićeva ureda najavljeno da će danas putovati na svečanu dodjelu u Veneciju, nagradu je umjesto njega primio veleposlanik Srbije u Italiji Goran Aleksić

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dobitnik je ovogodišnje međunarodne nagrade Zlatni lav za mir, ali nije došao u subotu na svečanost dodjele u Veneciji zbog situacije na Kosovu i krize izazvane carinskim mjerama Prištine, pišu beogradski mediji.

Premda je u petak iz Vučićeva ureda najavljeno da će danas putovati na svečanu dodjelu u Veneciju, nagradu je umjesto njega primio ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić. Ambasador je pročitao pozdravno pismo srbijanskog predsjednika u kojem poručuje da nagrada pripada “svim onim ljudima u Srbiji koji su ga obvezali da radi u interesu mira”.

Vučić je u pismu pročitanom pred sudionicima svečanosti u Veneciji naglasio kako je nagrada dokaz da u Srbiji i cijeloj regiji postoji “tiha, bezimena većina, koja hoće mir, koja ga doživljava kao uvjet svih uvjeta, kao nasušnu potrebu, i koja želi da poslije stoljeća smrti nastupi nova era, ona u kojoj je vrlina roditi, i živjeti, pomoći, izliječiti, a ne više ubiti, i ne više – umrijeti”.

On navodi u pismu da je Zlatni lav za mir nagrada koja je namijenjana svim ljudima “bez imena, bez slave, nepoznatima, tihim i dobrim ljudima u Srbiji”, koji su ga obvezali da traži mir i u tome podržali, dajući mu snagu.

– Obvezali su me da to radim tako da oni, na kraju, budu nagrađeni. Ne samo ovim Zlatnim lavom, nego mirom – poručio je Vučić, prenosi Hina.

Nekadašnji šef italijanske diplomacije Franco Frattini, koji je prisustvovao ceremoniji u Veneciji, ocijenio je da su napori koje je Vučić uložio u normalizaciju odnosa s Prištinom, uprkos “provokacijama i agresivnom stavu nekih susjeda”, jedan od razloga što mu je dodijeljena nagrada Zlatni lav za mir.

Frattini, kojega je Vučić javnosti predstavio kao svog savjetnika u vrijeme dok je obnašao dužnost potpredsjednika srbijanske vlade, rekao je da je odluka o dodjeli nagrade Vučiću donesena iz tri razloga.

– Zato što je uspio uspostaviti lične i institucionalne odnose Srbije s najvažnijim svjetskim vođama na međunarodnoj političkoj sceni, zato što je od Srbije napravio stub stabilnosti i sigurnosti u cijeloj regiji i zbog njegove sposobnosti da preokrene pasivnu ekonomiju Srbije u ekonomski rast – kazao je Frattini u izjavi Tanjugu.

Izvor:
Fena

Back to top button