DODIK NAKON PRVE SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA: MIGRANTIMA SE NEĆE DAVATI PRAVO AZILA KAKO BI SE SPRJEČILI UNUTRAŠNJI PROBLEMI

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Željko Komšić član državnog vrha, tražili su da se smijeni jedan broj bosanskohercegovačkih ambasadora. Kazao je to Dodik nakon današnje, prve sjednice Predsjedništva.

Dodik je rekao da je na današnjoj sjednici usvojena zajednička izjava u vezi evropskih integracija, kao i savjet da se Vijeće ministara BiH što prije riješi proces odgovaranja na dodatna pitanja Evropske komisije.

Govora je bilo i o migrantskoj krizi, a Dodik je kazao da je u BiH registrovano 23 hiljada migranata od čega je većina prošla kroz BiH dok je od 3.500 do četiri hiljade migranata smiješteno u BiH.

Na današnjoj sjednici zaključeno je da se migrantima ne daje pravo azila, a sve sa ciljem sprječavanja unutrašnjih problema. Bilo je govora i o Sporazumu o energetskoj efikasnost sa institucijama Evropske unije, ali i o imenovanjima i razrješenjima nekih ambasadora koje je pored njega tražio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

– Za sedam dana pripremit ćemo informacije o tome i pripremiti imenovanja za one koji budu razriješeni – rekao je Dodik.

Dogovoreno je da se pozovu predsjednici regionalnih zemalja u službenu posjetu BiH. Dodik je kazao i da je odbijen je memorandum koji je potpisao ambasador u Australiji da bi za svoje članove porodice omogućio neke benifite.

On je rekao da članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu pristali na izmjene Poslovnika o radu Predsjedništva BiH kojim je predviđeno isticanje zastave RS-a, ali da će to pitanje biti pokrenuto u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zahvalio se Džaferoviću i Komšiću što su pristali da se iz sale u kojoj je održana sjednica ukloni jedna zastava, a koja prema njegovom shvatanju predstavlja FBiH.

Na pitanje novinara da li je formiranje Ministarstva za evropske integracije i međunarodne odnose RS-a neustavno, Dodik je odgovorio da RS ima 72 posto ovlaštenja kada je riječ o evropskim integracijama.

(Hayat / Foto: Hayat)

Back to top button