NERVIRATE SE TOKOM VOŽNJE? UZ OVE SAVJETE OSTAT ĆETE POTPUNO SMIRENI

Tako je moguće izbjeći razdoblje kada su na raskrsnicama redovno zastoji, a kašnjenje je jedan od glavnih uzroka stresa u vožnji, piše Auto start.

Muzikom protiv stresa

Na jednom univerzitetu u Londonu proveden je eksperiment u vezi s time kako muzika djeluje na vozače u gužvi. U gradskoj gužvi najbolje bi bilo slušati žanr koji vas smiruje, a agresivno ‘treštanje’ zvučnika nije poželjno jer se tako potiče rast krvnoga pritiska pa i agresivnijih manevara.

Postanite produktivni

U naizgled velikoj saobraćajnoj gužvi vrijeme provedeno u automobilu može se iskoristiti produktivno. Primjerice, kreiranje popisa stvari koje trebate učiniti taj dan ili popisa stvari za kupovinu odličan je način da vas dosadne i stresne gužve u prometu učinine produktivnima.

Hidratacija tokom vožnje

Pametno je konzumirati neki omiljeni napitak ili vodu da ne biste ‘presušili’.

Niste sami na cesti

Toleriranje sitnih pogrešaka drugih vozača uvelike pomaže regulaciju stresa u saobraćaju. Nećete samo postati imuni na pogreške drugih vozača, nego ćete ih moći i predvidjeti. Trubljenje i neprikladna gestikulacija nisu poželjni.

Samo smireno

Duboko i pravilno disanje te brojanje do deset banalni su, ali odlični načini smanjenja doze stresa. Usto, otvaranje prozora i prtok čistoga zraka mogu pomoći pri osvježavanju i bistrenju uma.

(Hayat/Foto: Ilustracija)