Ovaj metal je prestigao zlato po vrijednosti, dvije zemlje imaju najveće zalihe

Unca paladija je ranije ove sedmice dostigla 1.277 dolara dok je unca zlata bila 1.253 dolara
Po prvi put u više od jedne decenije, paladij parira zlatu po vrijednosti. Vrijednost ovog metala, koji je ključni sastojak uređaja za kontrolu zagađenja u automobilima i kamionima, porasla je za 50 posto u posljednja četiri mjeseca te je prestigla vrijednost zlata.

Unca paladija je ranije ove sedmice dostigla 1.277 dolara dok je unca zlata bila, prenosi Bloomberg, 1.253 dolara.

Taj je metal, uz zlato, srebro i platinu, jedan od plemenitih metala s raširenom primjenom. Trenutno je najtraženiji u autoindustriji, a inače ga se koristi u proizvodnji nakita, elektronici, industriji građevinskih materijala te u medicini.

Budući da se paladijski katalizatori koriste kod „benzinaca“ koji su trenutno traženiji od „dizelaša“ zbog afera s krivotvorenjem pokazatelja o zagađivanju dizel motora, i to je pridonijelo rastu potražnje za paladijem. Navodno Kina stvara zalihe paladija, a ona je najveći kupac u autoindustriji.

Države s najvećim zalihama paladija su Rusija i Južna Afrika, od kojih svaka trenutno drži između 30 do 40 posto globalne proizvodnje. Međutim, već sedmu godinu zaredom proizvodnja ne pokriva potražnju na tržištu, naročito onu iz sektora autoindustrije, što je još jedan razlog za rast cijene paladija.

Osim Rusije i JAR-a, ostatak značajnijih zaliha ovog plemenitog metala nalazi se u Kanadi, SAD-u i Zimbabveu.

Izvor:
Bloomberg

Back to top button