Je li Putin ohrabrio Dodika da nastavi protivljenje NATO putu BiH

Detaljne analize posjete predsjednika Rusije Beogradu i dolazak na prijem predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednice entiteta Repblika Srpska Željke Cvijanović, te lidera proruske koalicije u Crnoj Gori Demokratski front tek će uslijediti.
S obzirom na teme kratkog susreta Putina sa Dodikom i Cvijanović evidentno je da je glavna tema NATO.

Uoči posjete Srbiji Putin je dao intervju za srbijanske medije te između ostalog kazao da je politika Sjedinjenih Američkih Država i nekih drugih zapadnih zemalja na Balkanu destabilizirajuća, naglašavajući da je Crna Gora “povučena” u NATO.

Upravo je Dodik kazao Putinu da je cilj BiH da ide u NATO, ali da se on, njegova stranka i RS tome oštro protive. Protivila se Rusija i članstvu Crne Gore u NATO, ali bezuspješno. Ipak, vijest da je Vučić pozvao na doček Putina i lidere Demokratskog fronta, proruske i opozicione stranke u Crnoj Gori koja se protivila NATO članstvu, govori o donekle o savezništvu stranaka i političara koji su protiv članstva u NATO-u.

Kakav je savjet Putin uputio Dodiku vjerovatno će pokazati njegovi naredni politički potezi u BiH. Dodik se do sada pokazao kao najveći protivnik članstvu zemlje u NATO savezu, čak je to više zagovarao i od Aleksandra Vučića, koji ističe da je Srbija za vojnu neutralnost, dok paralelno njegova vojska ostvaruje sve intenzivniju saradnju sa Alijansom.

S druge strane BiH je na važnom stepeniku ka aktivaciji Akcionog plana za članstvo (MAP). SAD snažno podržava BiH na tom putu, pa je Mike Pompeo, državni sekretar pisao i članovima Predsjedništva da ubrzaju taj put. Evidentno je da će Dodik opstruirati te korake, ali se spominje i mogućnost novih sankcija lideru SNSD-a ukoliko bude blokirao put BiH u NATO.

Da li je Dodik dobio ohrabrenje od Putina da nastavi dosadašnju politiku ili će popustiti ostaje da se vidi.

Klix

Back to top button