U komisijama za Srebrenicu i Sarajevo članovi iz Izraela, Rusije, Srbije, Kine

Članovi Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine su Rafel Izraeli, predsjedavajući, te članovi profesor Volter Manušek iz Austrije, profesor Lorens Almarfrens iz SAD-a, Darko Tanasković iz Srbije, Đuzepe Zakarija, pukovnik Viktor Bezučenko iz Rusije i pukovnik Patrih Bario iz Francuske – odlučila je Vlada Republike Srpske (RS).
Pojedine osobe su članovi obje komisije.

Kako je saopćeno, osim izraelskog profesora Gideona Grajfa, u Komisiji za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina su Adenrelo Šinaba iz Nigerije, profesor Јuki Oso iz Јapana, Rodžer Bajat iz Australije, Zeng Јi iz Kine, stručnjak za medije Đuzepe Zakarija iz Italije, pravnik Markus Golbarh iz Njemačke, te profeor Larens Almarfrens iz SAD i redovna profesorica na Medicinskom fakultetu u Beogradu i šefica Forenzičke laboratorije Marija Đurić iz Srbije.

Obje ove komisije danas je imenovala Vlada RS-a, iako su bošnjački političari te predstavnici udruženja stradalih u Srebrenici bili protiv odbacivanja ranijeg izvještaja Komisije za Srebrenicu.

(Vijesti.ba / FENA)

Back to top button