Prvi preliminarni rezultati prijevremenih izbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopćila je kako je odziv birača na prijevremenim izborima za načelnike/gradonačelnike devet općina/gradova u BiH iznosio 48,29 posto

Prijevremeni izbori za gradonačelnike i načelnike održani su danas u Trebinju, Doboju, Bosanskom Grahovu, Bosanskom Petrovcu, Bužimu, Drvaru, Kaknju, Ribniku i općini Domaljevac-Šamac.

CIK BiH saopćio je prve preliminarne podatke, koji pokazuju da će novi načelnik Kaknja biti Aldin Šljivo iz Stranke demokratske akcije (SDA). Šljivo je, prema informacijama CIK-a, nakon obrađenih 96,61 posto biračkih mjesta, osvojio 7.731 glasova, dok je kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Eldin Mijoč osvojio 4.454 glasova.

Na osnovu više od 65 posto prebrojanih glasova u Ribniku, kandidat SNSD-a Nebojša Karać je osvojio 2.162 glasova, a njegov protivkandidat Nikola Stojaković iz SP-a 1.160 glasova.

Prema prvim preliminarnim rezultatima CIK-a u Bosanskom Grahovu nezavisni kandidat Milorad Gligić vodi u odnosu na kandidata SNSD-a Uroša Makića. Gligić je osvojio 398, a Makić 281 glas.

Kandidatkinja SNSD-a Dušica Runić u Drvaru je osvojila 1.711 glasova, a nezavisni kandidat Darko Kajtez 1.140.

U Bosanskom Petrovcu nezavisni kandidat Dejan Prosić osvojio je 824 glasa i već je proglasio pobjedu, dok kandidat SDA Senada Mehdin ima 677 glasova.

Mersudin Nanić, kandidat Stranke demokratske akcije, prema prvim nezvaničnim informacijama pobijedio je u izbornoj utrci u Bužimu. On je dobio 3.347 glasova, a Nedžad Kudelić, zajednički kandidat šest političkih stranaka, osvojio je 3.231 glasova.

Na osnovu prebrojanih 97,7 posto listića kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i još devet političkih stranaka za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić osvojio je 9.578 glasova, a kandidat koalicije “Trebinje zaslužuje bolje“” Saša Borjan 4.530.

I Boris Jerinić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Doboja proglasio je pobjedu. On je osvojio 30.832 glasa, dok je Nebojša Šajinović iz SDS-a osvojio 3.354 glasa.

U općini Domaljevac-Šamac jedini kandidat za mjesto načelnika je Stjepan Piljić, iz HDZ-a BiH, koji je osvojio 605 glasova.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH na glasačkim listićima na prijevremenim izborima za načelnike/gradonačelnike devet općina/gradova nalazila su se imena 30 kandidata. U Centralni birački spisak, zaključno sa podacima na dan 28. januar, za prijevremene izbore upisano je ukupno 170.892 birača.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopćila je kako je odziv birača na prijevremenim izborima za načelnike/gradonačelnike devet općina/gradova u BiH iznosio 48,29 posto.

Izvor:
Faktor

Back to top button