ERDOGAN DANAS U ANKARI OTVARA NAJVEĆU GRADSKU BOLNICU U EVROPI

Ankara
U glavnom gradu Turske Ankari danas će biti otvorena kapacitetom najveća gradska bolnica u Evropi, koja je ujedno i treća bolnica na svijetu čije su sve jedinice izgrađene u okviru jednog projekta, javlja Anadolu Agency (AA).

Bolnicu će svečano otvoriti predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, čime će ova zemlja dobiti i svoju najveću bolnicu.

Nakon turskih gradova Yozgat, Mersin, Isparta, Adana Kayseri, Elazig, Eskisehir i Manisa, glavni grad Ankara je deveti turski grad koji dobija novu gradsku bolnicu. U sastavu bolnice nalazi se i medicinski kampus, a ova bolnica ima kapacitet da na dnevnom nivou primi 30.000 pacijenata.

Iako je ceremonija svečanog otvorenja danas, Gradska bolnica u Ankari počela je s prihvatom pacijenata 7. februara ove godine. A najprije su počeli s radom odjeli kardiovaskularne hirurgije, opća bolnica, neurologija, ortopedija, te onkologija.

Do danas je u bolnici obavljeno 2.815 operacija, na sedmičnom nivou obavlja se 7.000 operacija, dok je na dnevnom nivou obavljeno oko 600 hitnih operacija. Kapacitet bolnice je 3.800 kreveta.

aaa.com.trt.