KAFA KAO ‘POMOĆNO LJEKOVITO SREDSTVO’: EVO ZAŠTO NE MOŽEMO ZAMISLITI JUTRO BEZ NJE

Kafa je ponekad i lijek. Ili, ne baš lijek, ali svakako “pomoćno ljekovito sredstvo” protiv jutarnje glavobolje. Evo zašto boli glava kad ne popijemo kafu ujutru.
Kofein je omiljena “droga” mnogih ljudi, ali kad oni koji uživaju u kafi propušte svoju jutarnju “dozu”, eto glavobolje. U prenesenom i bukvalnom značenju.
Kofein je snažan stimulans, brzo stiže do mozga i blokira adenozinske receptore koji su zaduženi za uspavljivanje, i zato poslije jutarnje šolje kafe obično osjetite nalet energije, imate osjećaj da vam je lakše da se skoncentrišete, a možda ste i blago euforični. Ovo vam pomaže da bolje obavite određene zadatke, koji zahtijevaju pojačanu pažnju, kakvi su na primjer vožnja ili slušanje predavanja na fakultetu.
I to je dobra strana kofeina. Ali, on ima i lošu stranu… a to je, između ostalog, osjećaj koji vas obuzme kad preskočite svoju uobičajenu “dozu”.
Ako kafu pijete redovno, vi unaprijed očekujete pojačanu moždanu aktivnost poslije jutarnje šolje, pa kad je ne popijete, imate utisak da ste “smlaćeni” i da ne znate gdje se nalazite.
Drugi problem oko kofeina je što izaziva zavisnost. Kad ne dobijete ono na šta ste navikli, osjećate se umorno, nervozni ste i namćorasti. Većina ljudi (podsvjesno) kafu redovno i pije da bi izbjegla da se osjeća tako.
Ali, najčešći simptom nedostatka uobičajene količine kofeina je glavobolja. U pitanju su uglavnom glavobolje srednjeg intenziteta i traju dan, dva nakon što prestanete da pijete kafu, ali u nekim slučajevima mogu potrajati i nedjelju dana.
Ako ste odlučili da prestanete da pijete kafu, možete očekivati tenzione glavobolje (osjećaj se uglavnom opisuje kao da vam “nešto snažno steže glavu”), ali ponekad kod osoba koje su sklone migrenama naglo “ukidanje” kofeina može da izazove i migrenozne napade.
Simptomi su, naravno, snažniji ako ste pili ogromne količine kafe, pa iznenada prestali s tim. Ali, javljaju se i kod onih koji su pili samo jednu šolju u toku dana. A na kafu možete da se “navučete” i za samo tri dana redovnog konzumiranja.
Ipak, čak i minimalna količina kofeina dovoljna je da glavobolja potpuno nestane, tako da ako želite da prestanete da pijete kafu, imajte u vidu da vam samo “srk” može ublažiti taj neprijatan osjećaj koji će vas možda obuzeti ujutru, prenosi ddl.rs.
Ali, ako želite potpuno da se odviknete od kafe, neprijatnost možete očekivati svega nekoliko dana. Poslije toga – slobodni ste.

(Hayat/Foto: Ilustracija)

Back to top button