Od danas u automobilima nije potrebna zimska oprema

Petnaesti je april datum kada bosanskohercegovački vozači više nisu zakonski obavezni posjedovati i koristiti zimsku opremu u svojim automobilima.
Naime, kako zakon nalaže, svi vozači na teritoriji Bosne i Hercegovine od 15. novembra do 15. aprila obavezni su posjedovati i koristiti zimsku opremu za motorna vozila, bez obzira na vremenske uvjete. Kazne za neposjedovanje opreme su od 40 do 500 KM.
I ove godine, kao i prethodnih, policijski službenici su provjeravali vozila, a nesavjesni vozači koji nisu posjedovali potrebnu opremu, te su tako ugrozili sebe i druge učesnike u saobraćaju, kažnjavani su prema zakonskoj odredbi.
Dakle, od danas je vrijeme za ljetne gume, a stare možete ostaviti u skladištu i to tako što ćete ih prije skidanja označiti prema pozicijama (prednje, zadnje), potom ih skinuti i oprati te dobro obrisati, kako bi se spriječila korozija. Također, preporučuje se vađenje zaglavljenih kamenčića i šljunka iz profila guma.
Ukoliko kupujete nove gume, cijena govori puno o njima, ali je vrijeme pokazalo da su one najskuplje zapravo i one najbolje, ali u suštini trebate uskladiti namjenu automobila i gume da biste zadržali vozne osobine kakve je vaš automobil imao kada je izašao iz fabrike.

Klix.ba