ŠOKANTAN VIDEO / Izjava migranta: “Policajac iz BiH me tukao kao Džeki Čen”

Prvobitno smo bili iznenađeni, mislili smo da će biti dobri prema nama, ali, lažu te kako bi te smirili

Grupa od 18 migranata (žene, djeca i muškarci, najmlađe 6 mjeseci, najstariji 35 godina) iz Iraka i Kurdistana napustili su Nikšić 10. aprila 2019. Dovezli su se blizu bosanske granice i odatle su hodali dva dana.

Blizu Trebinja grupu je uhapsila bosanska policija dok su pokušavali doći do autobuske stanice u Trebinju. Devetorica policajaca su im prišla, prijateljski nastrojena.

– Odvest ćemo vas su policijsku stanicu, a potom u kamp u Sarajevo. Možete vidjeti i doktora – rekli su.

– Prvobitno smo bili iznenađeni, mislili smo da će biti dobri prema nama. Ali, lažu te, kako bi te smirili – kazali su migranti, piše u izvještaju koji je objavljen na border.violence.eu”.

Grupa je bila ukrcana u dva bijela VW kombija s prozorima sa strane. Vozili su se oko 30 minuta do graničnog prijelaza Klobuk, granica s Crnom Gorom. Tamo su zadržani u bijeloj sobi bez prozora 16 sati. Dok su bili u sobi, jedan policajac slikao je njihova lica.

U sobi nije bilo klupa. Kada su željeli ići u WC, morali su kucati na vrata. Nisu im davali hranu, vodu ni pokrivače.

U 9 sati sljedećeg jutra policajci su ušli i stavili lisice četvorici muškaraca. Sa lisicama, ponovo su ukrcani u dva bijela kombija VW u društvu devetorice policajaca. Kada je grupa primijetila da nisu dovedeni u Sarajevo, konstantno su pitali policajca:

– Gdje idemo? Molim vas, dajte nam azil.


Ali, policajci su odgovorili: „Nema engleskog, nema azila, Bosna puna.“

Vozali su ih 10 minuta cestom uz planinu između granica. Dok ih je policija puštala van iz kombija, vratili su im telefone, skinuli lisice i rekli: “Hodajte nazad u Crnu Goru.“

Šesnaestogodišnjak im je rekao: „Reći ću UN-u šta radite.“

Jedan od policajaca mu je odgovorio: „Je*** ti mater, je*** UN.“

Policajac je udario mladića svojim teškim crnim čizmama da je ispao iz auta na zemlju.

Policajac je uzeo tešku metalnu šipku i udarao mladića po glavi. Dvije rane su počele obilno krvariti. Policajci su ga počeli udarati u stomak i grudi.

– Prebio me kao Džeki Čen. Poslije sam osjećao vrtoglavicu, nisam mogao ustati ni pričati – kazao je mladić.

Policajac koji je prebio tinejdžera opisan je kao visok, jak, obrijane glave i plavih očiju. Policajac je shvatio da su dvojica muškaraca iz grupe počela snimati sve to. Uzeo im je mobitele i razbio.

Prije nego što su otišli, policajci su rekli grupi: „Ako se vratite, samo će biti gore. Uzet ćemo otiske i slomiti vam noge i ruke.“

Grupa je hodala oko 30 minuta kroz šumu do graničnog prijelaza Ilino brdo u Crnoj Gori. Tamo su im granični policajci rekli da sačekaju autobus da stigne. Grupa je platila karte za autobus nazad za Podgoricu. Odatle su otišli u kamp u Spužu.

– Kada sam se vratio u kamp, čak i poslije dva dana nisam dobio medicinsku pomoć. Rekli su mi da idem u Podgoricu u bolnicu. Ali nemam novca za to. Samo je jedan doktor u kampu u Spužu, jako je loš, ne zna ništa. Dođe dva puta sedmično. Sestra je tu, ali ona ne pomaže ništa. U mojoj zemlji je rat, ali čak i tamo mi ne tretiramo ljude ovako – kazao je jedan od migranata.

New video footage recorded by asylum seekers after a violent pushback by Bosnian police towards Montenegro.

The group was apprehended by Bosnian police officers near Trebinje, Bosnia-Herzegovina, and, under the pretext of being brought to the official camp in Sarajevo, held in detention for 16 hours in the Klobuk border crossing point – the one that is known for helding people in cage-like detention cells. (AYS recently published footage filmed from inside: (https://medium.com/are-you-syrious/ays-daily-digest-23-4-19-weekend-of-violent-push-backs-from-croatia-and-bosnia-herzegovina-e3aee5bcaeaa)In the morning, they were loaded into two white vans and brought to the border with Montenegro."When the group noticed that they were not brought to Sarajevo, they asked the police men repeatedly: 'Where are we going? Please give us asylum!' But the officers answered, saying 'No English, no asylum, Bosnia full.'""A 16 year old boy said to the Bosnian police men: 'I will tell UN what you are doing!' One officer answered: 'Fuck your mother! Fuck UN!' This officer kicked the young man with his heavy black boots on the side, so that he fell out of the car on the ground. The officer took a 'heavy metal stick' and beat the young man on his head; two wounds started to bleed heavily."Read the whole report here: https://www.borderviolence.eu/violence-reports/april-12-2019-1600-trebinje-montenegro/Reports of push-backs from Bosnia-Herzegovina to Montenegro have been reaching us more and more the last couple of weeks. It would appear that Bosnian authorities are close to adapting similar methods to their EU neighbors to prevent asylum seekers from traveling towards Central Europe.”#PushbacksAreIllegal

Gepostet von Border Violence Monitoring am Montag, 29. April 2019

Avaz

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f