Entitet RS troši desetine milona dolara za lobiranje u SAD-u

RS, kao entitet u BiH, bila je u jednom momentu druga na listi po visini izdvajanja sredstava za lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama. Prva je bila Saudijska Arabija.Koliko je tačno novca aktuelna vladajuća garnitura u RS na čelu sa SNSD-om potrošila na lobiranje u Americi, građanima ovog entiteta nepoznat je podatak. Istina, na osnovu medijskih izvještaja i informacija dostupnih u javnosti, procjenjuje se da se radi o desetinama miliona maraka.No, niko sa sigurnošću ne može reći koliko je budžetskih sredstava izdvojeno za lobističke usluge. Analitičari upozoravaju da je novac uludo bačen, odnosno da efekti lobističkih aktivnosti nisu i ne daju adekvatan rezultat.

Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala BiH u razgovoru za Vijesti.ba kaže da bi precizni podaci o novcu trebalo da budu javni, barem zbog toga što američko zakonodavstvo nalaže da takva vrsta informacija mora biti javno dostupna, budući da su angažovane lobističke kuće iz SAD-a.

“Pretpostavlja se da je u pitanju desetine miliona dolara, ali ne znam o kojem precizno iznosu se radi”, navodi on.

Koliko mu je poznato, troše se sredstva iz budžeta RS, koji usvaja Narodna skupština ovog entiteta.

“No, ko je i na koji način vršio odabir lobističkih kuća, te ko je sklapao takve vrste sporazuma i da li je to rađeno po transparentnim procedurama, zaista mi nije poznato. Čini mi se da ni javnosti nije poznat način izbora lobističkih kuća”, ističe Blagovčanin.

Dugogodišnji novinar i analitičar Aleksandar Trifunović naglašava da Narodna skupština RS nije donijela odluke o izdvajanju sredstava za lobiranje, već da je lider SNSD-a Milorad Dodik samostalno odlučivao o tome ko će i koliko novca dobiti.

“Dakle, bez ikakvog nadzora, a podaci su jedno vrijeme bili tretirani kao službena tajna”, napominje on.

Koliko je novca do sada potrošeno, ni njemu nije poznat podatak.

“RS, kao entitet u BiH, bila je u jednom momentu druga na listi po visini izdvajanja sredstava za lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama. Prva je bila Saudijska Arabija”, kaže Trifunović.

Mišljenja je da građanima RS ne znači mnogo saznanje da se radi o njihovom novcu, jer se ni za mnogo veće iznose ne pitaju na koji način se troše.

“To neznanje, koje građane ne oslobađa odgovornosti, zapravo odgovara sadašnjoj političkoj eliti koja novac može da krčmi na način kako joj odgovara”, ističe Trifunović.

Koliko su građani RS imali koristi od lobističkih usluga u SAD-u i koji su konkretni benefiti ove aktivnosti? Blagovčanin smatra da je to najvažnije i suštinsko pitanje.

“Čini mi se da lobiranje nije imalo efekat koji bi se mogao tumačiti da je to bilo u javnom interesu. Vjerovatno su neki drugi motivi bili prisutni, odnosno lobističke usluge su plaćane zarad užih interesa vladajuće strukture”, zapaža naš sagovornik.

Trifunović je mišljenja da je novac za lobiranje potrošen kako bi se sakrio nerad aktuelne vladajuće većine u RS, a ne da se promovišu dostignuća i kvalitet njihovog rada.

“Profesoru Florianu Bieberu ponuđeno je da lobira za RS. Kontaktirala ga je jedna od firmi koje se time bave. No, on je odgovorio da političari iz RS treba da dobro rade svoj posao i onda neće biti nikakve potrebe za lobiranjem. To je možda najbolji odgovor na pitanje”, naglašava Trifunović.

Prema njegovim riječima, plaćanje lobističkih usluga uludo je, stihijski i bahato bačen novac, a cilj je sakriti nerad vladajućih garnitura, te nekvalitet života građana RS koji je prouzrokovan postupcima političke elite.

“U proteklom periodu u RS zabilježeni su snažni udari na civilni sektor, na slobodu medija, a javni servis služi za lociranje ‘neprijatelja’ RS, etiketiranje ljudi i slično. Suština lobiranja je da se o takvim stvarima ne govori na nekim mjestima, pa i ni u Americi”, tvrdi naš sagovornik.

Naši sagovornici upozoravaju da građani RS nisu osjetili pozitivne efekte od plaćenih lobističkih usluga. Da li su od ove aktivnosti korist imale vladajuće političke elite?

“Činjenica da su dva vodeća funkcionera vodeće političke partije u RS na crnoj listi SAD-a svjedoči o tome da je silni novac uludo bačen”, smatra Trifunović.

Ukoliko stvari postavimo na ovakav način, Blagovčanin je saglasan da ni vladajući nisu imali koristi od lobističkih usluga.

“No, pitanje je šta su sve bili zahtjevi ugovornog organa, odnosno Vlade RS od lobističkih kuća. U svakom slučaju, stičem utisak da se nije bitno promijenila percepcija vladajuće strukture iz RS u SAD-u u odnosu na period prije nego što je počelo plaćanje lobističkih usluga. Čini mi se da bitniji pomaci u tom pravcu nisu ostvareni”, zaključuje Blagovčanin.

(Vijesti.ba)

Back to top button