10 stvari koje niste znali o Švicarskoj

Javi li se potreba za blokiranjem zemlje, Švicarska to može učiniti u kratkom roku i s manjim brojem vojnika. Kako, doznajte u pregledu zanimljivih činjenica o Švicarskoj!
Snijeg, skijanje, uređenost i točnost većini su prve asocijacije na Švicarsku. No, o Švicarskoj postoji niz zanimljivosti za koje mnogi ne znaju. Neke od njih objavljene su na Quori, online servisu za postavljanje pitanja, a prenio ih je Business Insider.

1. U slučaju da tijekom noći pada obilan snijeg do jutra ga je toliko da je nemoguće voziti cestama. No, kako je riječ o Švicarskoj, stanovnici mogu očekivati da će snijeg biti očišćen do 8 sati ujutro.
2. U slučaju nuklearnog rata Švicarci imaju bunkere u koji stane 100% populacije.
3. U slučaju rata švicarske autoceste mogu se prenamijeniti u piste za uzlijetanje i slijetanje pomoću brzog uklanjanja ograda.
4. Piloti švicarske vojske nikada ne voze supersoničnim brzinama (bržima od brzine zvuka) tijekom treninga. Razlog tome je što je Švicarska premala da bi se iznad njezinog teritorija takva brzina postigla. Ako žele testirati supersonične letove, Švicarska je potpisala sporazum s Francuskom kojim im je dopušteno ući u njihov zračni teritorij radi postizanja brzine brže od zvuka.
5. U švicarskom gradu Lausanneu porez se plaća na količinu smeća, to jest, ako imate više smeća, plaćate veći porez. Ako netko ne koristi standardizirane kante za smeće, prijeti mu kazna.
6. Unatoč tome što je mala zemlja, u Švicarskoj postoje četiri službena jezika – njemački, francuski, talijanski i retoromanski. Zbog toga nije rijetkost čuti Švicarce iz različitih dijelova zemlje kako pričaju na engleskom kako bi se sporazumjeli.
7. Švicarski čokolateri razvili su tehnike izrade čokolade s jestivim zlatom.
8. Ako bi Švicarska htjela blokirati cijelu zemlju, mogla bi to učiniti i s malim brojem vojnika jer da tuneli i mnoge autoceste imaju čelične cijevi koje blokiraju prolaz. Također, u tom slučaju bi se drveće koje je davno zasađeno odsjeklo kako bi se zakrčile ceste.
9. Automobili u Švicarskoj izgledaju novo, a razlog su kazne koje prijete vozačima ako u što kraćem vremenu ne poprave automobil, pa radilo se i o ogrebotini.
10. Što se tiče javnog prijevoza u Švicarskoj s jednom kartom putnik može proći cijelu zemlju raznim vozilima – autobusom, vlakom, brodom, žičarom…

Vecernji.hr