Kako Republika Srpska planira zaustaviti mlade ljude da ne napuštaju zemlju

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će Republika Srpska preduzimati niz mjera da bi se stimulisao ostanak mladih i njihov povratak u zemlju.
“Pomoći ćemo oko stanova, prvih poslova i već od jeseni naredne godine formiraćemo poseban fond za podršku mladim ljudima do 35 godina u svojim djelatnostima ili prekvalifikacijama, koji žele da pokrenu svoj biznis i da im finansijski pomognemo za taj prvi posao”, rekao je Dodik novinarima tokom posjete Bijeljini.

On je naveo da dio ukupnog programa zadržavanja mladih ljudi mora da bude pojačan program u Republici Srpskoj da se izgradi dovoljno vrtića koji mogu da prihvate svu novorođenu djecu.

“Preduzet ćemo niz takvih mjera koje država može da uradi, a onda bi i mlade generacije mogle ponešto da učine”, poručio je Dodik i ocijenio da pri odlasku mladih iz zemlje ima realnih materijalnih uslova, ali i nekog pomodarstva.

Prema njegovim riječima, neki mladi koji su otišli sada se vraćaju u Republiku Srpsku, svjesni da i ovdje mogu značajno da se ostvare, u čemu će im Republika Srpska i pomoći.

“Republika Srpska je institucionalno i politički stabilna i nema nikakvih vidljivih naznaka destabilizacije, skupštinska većina koja je gotovo dvotrećinska, još se povećava i to garantuje da možemo brzo da radimo velike poslove, kakav je izgradnja auto-puta, o čemu je danas bilo riječi u Bijeljini”, dodao je Dodik.

Dodik je naveo da SNSD, na čijem je čelu, kao i on lično, insistiraju na tome da svi koalicioni partneri u okviru skupštinske većine budu zadovoljni.

On je rekao da je pri podjeli funkcija u javnim preduzećima SNSD dobio 54 posto vlasti, da bi zadržao širinu koalicije, navodeći da bi u slučaju da su ostali u koaliciji sa samo dvije stranke SNSD imao oko 67 odsto vlasti u javnim preduzećima.

“U pogledu zadržavanja mladih, svi zajedno treba to da ostvarimo za Republiku Srpsku i to podrazumijeva da i sa opozicijom treba da razgovaramo o važnim temama”, istakao je Dodik.

On je poručio da nema trenutka u kome nije spreman da razgovara sa svima i da je razumno da svi zajedno, shodno odgovornostima, razgovaraju o svim važnim pitanjima u Republici Srpskoj.
Klix