Milorad Dodik pozvao predsjednika Kosova Hashima Thacija u posjetu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovina Milorad Dodik uputio je zvanični poziv predsjedniku Republike Kosovo Hashimu Thaciju da dođe na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), a koji se ove godine održava u Bosni i Hercegovini, saznaje Klix.ba.
Kako saznajemo od izvora bliskih političkom vrhu Kosova, Thaci će u toku naredne sedmice donijeti odluku da li će se odazvati pozivu.

Samit će biti održan početkom narednog mjeseca, a planirano je da se sastanci ministara i predsjednika zemalja Jugoistočne Evrope održe na Jahorini i u zgradi Predsjedništva BiH. Predsjednici država regiona bit će dočekani na crvenom tepihu ispred zgrade Predsjedništva BiH, a gdje će biti postrojeni i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Poziv s potpisom Milorada Dodika već su upućeni predsjednicima regiona, pa tako i predsjedniku Republike Kosovo Hashimu Thaciju, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH. Pozivi su također otišli i na adrese svih ministara vanjskih poslova zemalja SEECP-a.

Kosovo ovo godine treba preuzeti od Bosne i Hercegovine predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a još uvijek nije poznato da li će čast predaje mandata predsjedavanja pripasti Dodiku ili će predsjedavajući Predsjedništva BiH to vješto izbjeći. U tom slučaju, predaju bi mogao izvršiti neko od preostala dva člana Predsjedništva BiH (Šefik Džaferović i Željko Komšić) ili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
Dodik je uputio poziv Thaciju da dođe u posjetu Bosni i Hercegovini, a još uvijek nije poznato da li će Thaci udovoljiti Dodiku i službeno kao predsjednik Republike Kosove posjetiti Sarajevo ili Jahorinu. Treba podsjetiti da je Thachi nedavno u Tirani odbio susret i rukovanje s aktuelnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

Ova vijest dolazi samo dan nakon što je Dodik na otvaranju Evropskih sportskih igara u Minsku, demonstrativno, nakratko napustio svečanu ložu u trenutku kada je ispred nje defilovala ekipa sportista s Kosova.

Dodik je prošle godine “osuo paljbu” po ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnadku koji je u Banju Luku pozvao šefa kosovske diplomatije Behgjeta Pacollija koji je na kraju otkazao dolazak na ministarski sastanak. Dodikovih kritika i optužbi za “izdaju interesa srpskog naroda” zbog poziva Pacollija u BiH nije ostao pošteđen ni bivši član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić.

Treba podsjetiti i da je lider Kosova prošlog mjeseca odbio doći na godišnju konferenciju EBRD-a u Sarajevu zbog toga što BiH nije priznala Kosovo.

Inače, Bosna i Hercegovina je 24. aprila prošle godine na Brdu kod Kranja preuzela od Slovenije predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP). Glavni ciljevi SEECP-a, između ostalog, jačanje sigurnosti, stabilnosti, dobrog političkog okruženja, te ekonomski odnosi i saradnja u oblastima demokratije i pravde

Klix.ba

Back to top button