Thaci odbio Dodikov poziv, u BiH naredne sedmice stiže Erdogan

Predsjednik Kosova Hashim Thaci nije prihvatio poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da naredne sedmice posjeti našu zemlju povodom samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), saznaje Klix.ba.
Thaci je nakon dugog razmišljanja donio odluku da ne doputuje u našu zemlju i tako ostao pri ranijem stavu da BiH prvo treba priznati nezavisnost Kosova.

On je nedavno u Tirani odbio susret i rukovanje s aktuelnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Lider Kosova prošlog mjeseca nije želio doći ni na godišnju konferenciju EBRD-a koja se održavala u Sarajevu. Kao razlog nedolaska naveo je činjenicu da BiH nije priznala Kosovo.Što se tiče SEECP-a koji počinje 8. jula, planirano je da se sastanci ministara i predsjednika zemalja Jugoistočne Evrope održe na Jahorini i u Sarajevu, tačnije u zgradi Predsjedništva BiH.

Prema dostupnim informacijama, predsjednici država regiona bit će dočekani na crvenom tepihu ispred zgrade Predsjedništva BiH, a gdje će biti postrojeni i pripadnici Oružanih snaga BiH nakon čega će prisustvovati zajedničkoj večeri.

U Sarajevo i na Jahorinu, kako saznajemo, stižu predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Albanije Ilir Meta. U toku ove sedmice očekuju se potvrde dolazaka ostalih lidera zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Loading...