Hodžić za N1 iz Potočara: Ovo mi je jedno od najtežih javljanja u životu

Hodžić za N1 iz Potočara: Ovo mi je jedno od najtežih javljanja u životu Izvor: N1
Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima oko hiljadu žrtava genocida u Srebrenici. Fikret Hodžić, preživjela žrtva genocida još nije pronašao posmrtne ostatke svog oca.

“Ja bih se poslužio najavom, mislim da ne postoji jedan dan niti jedna noć da nije teška jer idemo na spavanje i budimo se sa željom da ćemo pronaći kosti oca. U julu emocije postaju jače, samim tim nama još više emocije dođu do izražaja. Juli je mjesec kada dosta mladih ne želi da pravi sretne trenutke za sebe. Znam mnoge koji su svoje svadbe odgađali jer je juli u BiH nekako postao mjesec tuge”, kazao je Hodžić.

Kazao je da je razmišljao o ideji da se postave nišani i na mjesta gdje nisu pronađeni posmrtni ostaci.

“Ja sam relativno mlad i kroz život tek slijede neke stvari koje čovjek pokušava da realizuje. Gotovo nikada nisam do kraja bio sretan, a moja sreća se sastoji od toga da dobijem informaciju kada je otac pronađen. Razmišljao sam da dam ideju da i za one ljude koji nisu pronađeni postavimo nišane, jer bi to nama bila neka satisfakcija. Ja mislim da bi u nekoj budućnosti morali probati pronaći neko rješenje za nas koji tragamo za kostima najmilijih kako bi dali priliku svima onima koje upoznajemo kroz život da pokažemo gdje su kosti naših najmilijih”.

Istakao je da mu je današnje gostovanje jedno od najtežih javljanja za televiziju, iako radi kao novinar dugi niz godina.

“Ja sam maloprije rekao da bih volio da se postave nišani, pa da nemamo niti ijednu kost. Bio bih sretan da imamo bilo šta. Ne postoji dan u mjesecu da ja putem aplikacije ne provjeravam da li postoje informacije o mom ocu. Nekoliko puta sam pitao da li treba još krvi, kako bi taj “matching” bio još prije. Ta želja je sve veća i veća, ponekad nas izbacuje iz takta. Ovo mi je jedno od najtežih javljanja jer mi je teško fokusirati misli na ono što kažem”.

“Oni idu na tu varijantu da nedostatkom tijela kažu da ti ljudi nisu ni postojali. Koristim ovu priliku budući da je regionalna televizija da uputim apel ljudima koji mogu omogućiti svima nama, to i učine, da pronađemo ostatke”, kazao je.

Izvor: N1

Back to top button