Pravda s okusom neizvjesnosti: Fata, crkva i čista duša

“Želim da moja avlija bude čista, kao sto je i moja duša”, kazala nam je danas nana Fata Orlović po saznanju da je Evropski sud za ljudska prava donio konačnu odluku kojom obavezuje državu BiH da ukloni bespravno sagrađenu crkvu iz njenog dvorišta. A bliža historija nas uči da nažalost ni vrhovne presude ne znače garanciju ekspeditivne provodivosti sudske odluke.
Entitet Republika Srpska je na potezu i u roku od tri mjeseca nadležni trebaju ukloniti crkvu iz dvorišta Fate Orlović. Ipak, s obzirom na kontinuiranu praksu kršenja ljudskih prava i politike inata, ne možemo a ne uzeti u obzir opravdanu neizvjesnost budućeg postupka vlasti u RS-u.

A upravo je vlast u tom entitetu prethodnih 15 i više godina iz nane Fate izvuklo sav bosanski inat, hrabrost, ponos, nepotkupljivost i sinonim za pravdu. Ni po čemu se slučaj Fate Orlović nije trebao razlikovati od hiljada drugih slučajeva i pitanja prava na povrat imovine. Ali se vremenom izgradio kao specifikum. Zašto?

Zato što je slučaj Fate Orlović na jednom mikropostoru obuhvatio nekoliko ključnih segmenata. Predmet spora je bespravno sagrađena crkva, pa je vlast na teritoriji entiteta gdje je počinjen genocid godinama uzalud mislila da će olako “kupiti” ili psihički slomiti “staricu”. I uistinu su je pokušali lomiti na razne načine. Fizički su nasrtali na nju, optuživali je da je kao 65-godišnja žena fizički ugrozila četvoricu policajaca, sudili joj, pa je oslobodili.

Pojedini su je, prema svjedočenju nane Fate, čak i nagovarali da odustane, da proda zemljište i otjera nespokoj nadležnih u RS-u.

Pravda se sporo kotrljala, ali je stigla iz najviše evropske sudske instance. Sada predstoji zaključak mučne priče o borbi za osnovno pravo starice iz Konjević Polja. Predstoji naredba vlasti u RS-u i rušenje crkve, ali… Ali kako odagnati neizvjesnost kada ta ista vlast krši ta ista ljudska prava po istom osnovu. Zakonodavstvo RS-a u velikom broju slučajeva nije usklađeno sa državnim zakonodavstvom i Ustavom BiH, pa se imovina Bošnjaka otuđuje i upisuje na vlasništvo RS-a. Pitanje je koliko će još biti slučajeva ignoriranja provođenja pravde. Jedno je sigurno, teško će se pojaviti neko hrabriji i uporniji o nane Fate Orlović, a naročito neko kome će toliko biti stalo i važno da ostane dosljedan do kraja, “čiste duše i čiste avlije”.

Klix.ba

Back to top button