Kćerka Fate Orlović sa suzama dočekala vijest iz Strazbura: Moja majka je oboljela čekajući pravdu

Ovo što smo danas čuli je dokaz da, kad znaš da si na pravom putu i vjeruješ u pravdu koju tražiš, da će ta pravda i doći

Hurija Karić, kćerka Fate Orlović, jedina od djece Fate Orlović koja je nakon agresije ostala u BiH, vijest o odluci Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu prema kojoj crkva iz naninog dvorišta mora biti uklonjena u roku od tri mjeseca, dočekala je u suzama, piše Avaz.ba.

Poziv „Avaza“ zatekao ju je na radnom mjestu u trenutku kad je, kako nam je rekla, “još u stanju pozitivnog šoka“.

– Ne mogu da vjerujem. Toliko muke, stresa, toliko patnje moje majke, koja je oboljela čekajući pravdu, ostavilo je traga na sve nas. Ali, pravda stigne kad-tad, samo se za nju treba boriti. Rečeno nam je da bi ove sedmice mogla biti donesena presuda, ali smo strepili kakva će biti. Ovo što smo danas čuli je dokaz da, kad znaš da si na pravom putu i vjeruješ u pravdu koju tražiš, da će ta pravda i doći – kazala nam je Hurija, zahvalivši svima onima koji su godinama podržavali pravednu borbu njene majke i cijele porodice da se nelegalno sagrađena crkva u dvorištu njihove porodične kuće izmjesti „tamo gdje je crkvi mjesto“.

Odluci Evropskog suda za ljudska prava posebno se obradovao Edib Kravić iz Tuzle, novopostavljeni šejh Hamza-dedine tekije u Konjević-Polju, koja je zvanično otvorena 3. avgusta ove godine.

– Moji derviši i ja obećali smo da ćemo na svakome zikru učiti dove dok se pravda ne zadovolji, odnosno dok se ne pomjeri crkva iz Fatine avlije. Nikome ne treba da smeta crkva, to je Božija kuća, ali crkva treba da se gradi tamo gdje joj je mjesto i gdje će služiti miru i prijateljstvu među ljudima – kazao nam je šejh Edib Kravić.

Zasrebrenicu

Back to top button