Fotopriča: Pogledajte kako izgleda jedan dan migranata u kampu Vučjak

U improviziranom migrantskom kampu Vučjak već duže vrijeme boravi više hiljada migranata.

Fotoreporter Armin Durgut zabilježio je kako izgleda jedan dan migranata u ovom kampu, a čiju galeriju možete pogledati u nastavku


Foto: Armin Durgut / Pixsell: Migranti u kampu Vučjak kod Bihaća
Podsjetimo, privremeni prihvatni kamp “Vučjak” formiran je u proljeće ove godine odlukom gradskih vlasti Bihaća u situaciji kada je u užem centru grada, zbog popunjenosti kapaciteta postojećih prihvatnih centara, na javnim površinama, parkovima, napuštenim zgradama boravilo više stotina migranata.

Foto: Armin Durgut / Pixsell: Migranti u kampu Vučjak kod Bihaća
Namjera gradskih vlasti bila je da ovo posluži kao privremeno rješenje, odnosno da se onima koji su boravili pod vedrim nebom obezbijede makar minimalni uvjeti za boravak, a u nadi da će se ubrzo pronaći neko bolje rješenje i da će se migrantskom krizom početi baviti nadležni državni organi.

Kamp “Vučjak” u startu je ocijenjen kao nepovoljna lokacija za ovu namjenu, kako zbog blizine granice sa Hrvatskom tako i zbog blizine minskih polja i činjenice da se radi o bivšoj deponiji smeća.

Foto: Armin Durgut / Pixsell: Migranti u kampu Vučjak kod Bihaća
I zbog toga podrška i pomoć međunarodnih organizacija, ali i državnih organa Bosne i Hercegovine.

Brigu o potrebama migranata u ovom kampu jedini i cijelo vrijeme, skoro pet mjeseci, vode volonteri Crvenog krsta grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

Radiosarajevo.ba